Statoil har lenge slitt med lønnsomheten på sine såkalte ukonvensjonelle oljeressurser på land i Nord-Amerika, og har gjort flere regnskapsnedskrivninger der det har barbert verdiene på satsingen.
I tredje kvartal i år tok selskapet nye nedskrivninger på et av sine felt på land i Nord-Amerika: Eagle Ford.
Regningen: 856 millioner dollar, eller 6,9 milliarder kroner.
– Det vi har sett på Eagle Ford er at produksjonen har utviklet seg mer negativt enn forventet, sier Statoil-sjef Eldar Sætre på en pressekonferanse torsdag morgen.
På Oslo Børs er aksjen ned 2,7 prosent etter rapporten og nedskrivningen.
«Betydelig reduksjon»
1,5 milliarder av nedskrivningen er tidligere påløpte letekostnader. Årsaken er ifølge Statoil lavere produksjon enn anslått, og «betydelig reduksjon» i forventede reserver. Statoil har fått hjelp av uavhengige eksperter for å beregne verdiene.
«I tillegg til endringene i driftsplanen reflekterer verdsettelsen blant annet et forverret marked rundt skifergass-«spillet» knyttet til dette feltet, og noe reduserte råvareprisutsikter», skriver Statoil.
Statoil satte brønnene tettere slik det er gjort på en rekke andre felt. Dette viser seg nå å ikke fungere som forutsatt på Eagle Ford.
44 mrd.
Statoil verdsetter nå sine ressurser på land i Nord-Amerika til 5,5 milliarder dollar, ned fra 6,2 milliarder dollar ved årsskiftet. Verdiene nå tilsvarer dermed 44 milliarder kroner.
For å komme frem til denne verdsettingen benytter Statoil seg av dagens fremtidspriser på olje de kommende tre årene, og flate priser deretter.
For verditesting av andre eiendeler bruker Statoil konkrete prisanslag. De er på vei ned.
«Vi har foretatt en justering av oljepris på mellomlang sikt», opplyser Statoil torsdag.
Tidligere har Statoil benyttet en prisforutsetning på et fat nordsjøolje, såkalt Brent Blend, på 55 dollar i år, og stigende til 75 dollar i 2020. Nå er det anslaget skjøvet ut i tid, og Statoil tror ikke oljeprisen vil nå 75 dollar før to år senere.
– Vi har sett en underliggende utvikling. Det er summen av faktorene rundt skiferolje, hvor fort går det an å bygge ned lagrene, vurderinger rundt Opec og hvordan skiferolje vil respondere. Vi tror fortsatt det er betydelig kapasitet i skiferolje, sier Sætre.
Her er endringene i Statoils prisforutsetninger:(Vilkår)