– Jeg bare snakker jeg, nå blir det din jobb å gjennomføre, sier Eivind Reiten lurt idet han passerer Statoil-direktør Ivar Aasheim, ved dessertbordet på Rica Hell Hotel i Stjørdal i Trøndelag.

Begge var tilstede under Norskehavskonferansen torsdag, som samlet mange av toppene i olje- og gassnæringen. Fra scenen tok Reiten et knallhardt oppgjør med bransjen som han mener har levd med altfor høye kostnader altfor lenge – og nå er nødt til å handle raskt.

– Hvor gode er de til å ta fatt i dette? Antageligvis ikke veldig gode. Det sier jeg fordi de som leder og jobber i disse oljeselskapene stort sett har en ting felles. Dette er mennesker som har vokst opp i den gullkantede æraen. De har ikke vært igjennom det som virkelig er kostnadsdisiplin og kostnadskutt. De vet ikke hva minimum vedlikeholdskost, og minimum driftskostnader, vil si. Det er derfor jeg har sagt at de skulle vært tilbudt et kurs i Norske Skog, sier Reitan som er styreleder i det økonomisk pressede avispapirkonsernet.

Tapt olje

– Da hadde de fått et glimt inn i hvordan det virkelig er ikke å ha penger. Da henter du frem evnen til å tilpasse kostnadene dine til et nivå du bare trodde ikke var mulig før, sier Reiten, som i mange år var generaldirektør i Hydro. 

Da Hydros oljevirksomhet ble innfusjonert i StatoilHydro i 2007, ble Reiten styreleder, men allerede etter fire dager måtte han gå på grunn av avsløringer om mulig Libya-korrupsjon i Hydros tidligere oljedivisjon.

De vet ikke hva minimum vedlikeholdskost, og minimum driftskostnader, vil si.Reiten om dagens oljetopper

Overfor Dagens Næringsliv beskriver Reiten kostnadsnivået på norsk sokkel som så høyt at olje fra felt som ennå er i drift, kan bli værende under havbunnen for alltid.

– Er situasjonen så alvorlig?

– Med dagens kostnadsnivå vil det på et tidspunkt bli så ille at ting ikke går. Det blir for dyrt å hente opp oljen. Spørsmålet er hvor mye som går tapt før vi får gjort noe.

Han legger til:

– Jeg håper oljeprisen ikke fortsetter å stige. Da vil bransjen kunne fortsette med dagens kostnadsnivå, og det vil ikke bli noen god historie. Denne næringen er ikke vant til å leve på lavt bluss.

Dårlige vaner

Direktør for feltutvikling på norsk sokkel i Statoil, Ivar Aasheim, gir Reiten delvis rett i at oljebransjen har drevet med for store kostnader.

– Vi har vært en høymarginsindustri og lagt oss til dårlige vaner, men de siste årene har vi også gått for de vanskelige hydrokarbonene, sa Aasheim igår.

– Hvor mye haster det med å ta ned kostnadene?

– Det kommer an på oljeprisen, og om den faller under 80 dollar. Det ikke krise nå, men om ti år blir det krise om vi ikke gjør noe, sier Aasheim

Fra felleskassen

Eyvind Reiten oppfordrer til en dugnad, og ber oljeselskapene, de ansatte og myndighetene om å ta store grep. Han sier man bør prøve å finne mindre kostnadskrevende sikkerhetsløsninger, og er klar på at de offshoreansatte har altfor gode betingelser.

– I enhver annen næring hadde ikke det gått å tjene 1,1 millioner kroner på å jobbe i 17 uker. Oljeselskapene har gitt arbeidstakerorganisasjonene for lite motstand. Det er synder på alle sider av bordet, sier Reiten.

Han ledet i 2012 en offentlig utredning hvor man konkluderte med at personellkostnadene på norske rigger var 165 prosent høyere enn på britisk sokkel,

– Du har også din del av skylden?

– Jeg er ikke noe unntak. Alle som har fått oss dit vi er i dag, må bidra til å få ned kostnadene, sier Reiten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.