Pave Frans har markert seg med sin bekymring for global oppvarming. Likevel ler Equinor-sjef Eldar Sætre av antydningen om at Equinor nå har begått en kanossagang for å be om avlat for sin oljeproduksjon.

– Jeg kan love at vi får ikke avlat, men en dialog har vi fått, sier Sætre.

Han var ikke alene. Tallrike ledere fra olje- og gassbransjen deltok i dialogen som fredag resulterte i to fellesuttalelser.

– Det er noen praktiske ting vi sier noe om, som at karbonprising er en viktig del av energitransisjonen. Vi sier også at systemene må være rettferdige, og at kostnader for noen blir inntekter for andre, sier Sætre.

Den andre fellesuttalelsen dreier seg om behovet for transparens og rapportering av klimaeffektene av virksomheten.

Enig om målet

Pave Frans kom i 2015 med et omfattende klimadekret kalt Laudato Si, noe som foranlediget klimadialogene. Selv om Equinor sjelden forholder seg til religiøse overhoder, gjør Sætre et unntak for lederen for den katolske kirken verden over.

– Hva de mener og hva de gjør i samfunnet er veldig viktig. Vi har god dialog med kirken. Det er veldig viktig. Den når ut til enkeltmennesker på annen måte enn vi kanskje gjør, sier han.

Equinor-sjef Eldar Sætre var fredag i klimadialogmøte med pave Frans i Vatikanet.
Equinor-sjef Eldar Sætre var fredag i klimadialogmøte med pave Frans i Vatikanet. (Foto: Equinor)

– Bispekollegiet i Den norske kirke har ikke akkurat markert seg som tilhengere av oljeindustrien?

– Jeg vet ikke hva de har sagt, men at forbruket av olje og gass må ned over tid er vi enige om. Klimautslippene globalt steg i fjor. Det går feil vei. Men man er jo et menneske og har en jobb å gjøre. Jeg er opptatt av som menneske å bidra på en effektiv måte, og i det korte perspektivet må ikke det perfekte bli det godes fiende, sier Sætre.

Selv fikk han stilt paven et direkte spørsmål om spenningen mellom klimautålmodighet og behovet for konkrete tiltak her og nå, og mener han fikk et godt svar.

Tiltak hjemme

Samtidig som Sætre var i Roma, dro olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) til Trondheim fredag for å markere et konkret norsk oljetiltak for klimaet. Det dreier seg om lavutstippssenteret Low Emission tilknyttet Sintef og NTNU, som skal forske seg frem til teknologier som skal senke CO2-utslippene fra norsk sokkel. Disse utgjør mellom en tredjedel og en fjerdedel av de totale norske CO2-utslippene.

Prosjektet har et totalbudsjett på 350 millioner kroner, hvorav staten bidrar med 15 millioner kroner i året i åtte år. Norge er allerede i gang med nokså kostbare klimatiltak offshore, som å drive oljefelt med grønn strøm fra land.

– Hvis bare Norge iverksetter tiltak i henhold til Parisavtalen, vil det være som å pisse i havet. Men klimautfordringen er global. Det forutsetter en ting, nemlig at hvert land gjør det de kan gjøre. Dette er et bidrag i så måte, sier Freiberg.

Globalt er over nitti prosent av CO2-utslippene oljen står for, knyttet til forbrenningen av oljen, og ikke produksjonen av den. Likevel mener Freiberg at utslippskutt offshore ikke bare er grønnvasking. Enhver må ta ansvar for sine utslipp.

– Det ligger som prinsipp at forurenser må ta regien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.