– Norge er en veldig stabil kilde i verdens energimarked. Det vil være viktig i dag og i morgen. Hvis ikke oljen kommer fra Norge vil den komme fra et annet sted. Andre land kan ha en produksjon som slipper ut mer karbon enn Norge, sa IEA-sjef Fatih Birol under Statoils høstkonferanse i Oslo tirsdag.

Konferansen arrangeres for ellevte gang i samarbeid med Olje- og energidepartementet og Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Noen sier at Norge må stoppe med oljeproduksjon. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Hvis Norge stopper å utforske nye felt mister vi muligheten til å utvikle ressurser som verden trenger og krever, sier Statoil-sjef Eldar Sætre. 

– Dere må gi oss mer fornybar energi

Temaet for konferansen var den voksende globale etterspørselen for energi, viktigheten av å investere i fremtidig energi og å redusere utslipp som følge av klimaendringer.

På FNs klimatoppmøte i Paris i desember i fjor ble målet om å holde temperaturstigningen under to grader endret til «godt under» to grader. Samtidig ble landene enige om å jobbe for å holde oppvarmingen på 1,5 grader. Parisavtalen trådte i kraft i november 2016.

FNs klimasjef Christiana Figueres var også på Statoils konferanse tirsdag. Hun sier at verden ikke tåler mer gass og olje, og ber Statoil og Norge levere enda bedre.

– Dere må gi oss mer fornybar energi. Dere har de beste ingeniørene i verden og en betydelig mengde kapital. Sammenlignet med resten av verden gjør dere en fantastisk jobb, men jeg vil at dere skal gjøre det enda bedre, sa Figueres i en paneldebatt med Sætre og olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Figueres har en sterk forventning om nullutslipp innen år 2050. På spørsmål om hvordan Statoils virksomhet vil se ut i 2050, svarte Sætre at Statoil vil fortsette å bore etter og produsere olje og gass, men at fornybare ressurser i deres porteføljer vil være langt større i 2050 enn nå.

– Det tar lang tid. Jeg tror det vil ta lengre tid enn vi tror, sier Sætre.

Fatih Birol har siden september 2015 vært sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA). Her snakker han på Statoils høstkonferanse.
Fatih Birol har siden september 2015 vært sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA). Her snakker han på Statoils høstkonferanse. (Foto: Javad Parsa)

Skal bli bro til fornybar 

Birol mener at hvis man skal nå målet om å ikke gå over 1,5 grader i gjennomsnittstemperatur må man skifte hele det nåværende energisystemet med fornybar energi og kun benytte seg av elektriske biler.

Det er ikke gjort i en fart, mener han. FNs klimasjef er enig i at verden vil trenge fossil energi i en periode fremover:

– Vi trenger olje og gass i noen tiår fremover, som en bro over til fornybar energi, sier Figueres.

Birol påpeker i likhet med Sætre at oljen som kommer fra norsk sokkel produseres med lave utslipp i forhold til mange andre land og at det derfor er viktig at Norge ikke gjør store kutt i oljeproduksjonen.

– Vi trenger norsk olje de neste tre tiårene, sier IEA-sjefen.

Forrige uke ble oljeprodusentene i oljekartellet Opec enige om å kutte sin samlede oljeproduksjon med 1,2 millioner fat per dag i et forsøk på å presse oljeprisen opp.

– Vi vet at det ikke har vært enkelt for dem. Det har vært mange spenninger innenfor Opec. Det er en erkjennelse av at det prisnivået vi har hatt ikke er bærekraftig og at de ønsker å drive prisen opp, sier Statoil-sjefen.

Han sier det er mye usikkerhet rundt hvor mye av kuttene som faktisk blir implementert og hvordan dynamikken blir fremover.

– Det er en spennende utvikling fremover som vel tilsier mer volatilitet i markedet, sier Sætre, som påpeker at vi ikke må begynne å løpe fort igjen bare fordi oljeprisen har steget med ti til 15 dollar fatet.

Tirsdag klatret prisen på nordsjøoljen Brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, over 55 dollar fatet. Det er det høyeste nivået siden slutten av juli 2015. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.