Torsdag morgen presenterte Equinor sine resultater for andre kvartal.

Det viser nye, store nedskrivninger i Texas i USA.

Equinor skriver at netto nedskrivninger innen leting og produksjon internasjonalt hovedsakelig var knyttet til nedskrivninger på 762 millioner dollar på land i USA. Det utgjør 6,2 milliarder kroner.

Equinors finansdirektør Hans Jacob Hegge, som torsdag la frem tallene i konsernsjef Eldar Sætres fravær, bekrefter at nedskrivningene i USA er knyttet til et problemforfulgt skiferfelt på land i Texas.

– Det er blant annet knyttet til Eagle Ford, sier Hegge under pressekonferansen i Equinor-lokalene på Fornebu torsdag morgen.

Justerer forventningene til oljepris

Han viser til at selskapet tidligere har kommunisert utfordringer med å få olje og gass opp av formasjonen i tråd med forhåpningene. Flere såkalte dreneringsstrategier er blitt forsøkt, men Equinor har nå konkludert med at det vil ta lengre tid å få produsert reservene enn tidligere antatt.

Under oljekrisen i årene etter 2014 skrev Equinor ned verdiene av sine ukonvensjonelle felter på land i Nord-Amerika med flere titall milliarder kroner, men høyere oljepriser i senere tid har til dels ført til reverserte nedskrivninger – men altså ikke for Eagle Ford.

I tillegg er det ett annet felt på land i USA som bidrar til nedskrivningene, men i dette feltet er det bare selskapets endrede oljeprisforventninger som fører til endret verdivurdering. Equinor la tidligere i år til grunn en oljepris på 75 dollar fatet i 2022, stigende til 84 dollar i 2030 målt i 2018-dollar. Nå sier selskapet 75 dollar fatet i 2020 og 80 dollar i 2030.

– Men vi har fortsatt veldig positivt syn på markedet, sier Hegge.

Han viser for øvrig til at globale oljelagre nå er langt mindre fulle enn før, noe som gjør at oljeprisen reagerer raskere på alle mulige forstyrrelser.

I Norge har Equinor reversert tidligere nedskrivninger for 600 millioner dollar. Selskapet reverserte også en tidligere nedskrivninger på 155 millioner dollar innen raffineringsområdet.

Ny gullalder

Equinor leverte et justert driftsresultat for andre kvartal på 4,3 milliarder dollar.

På forhånd hadde aksjeanalytikerne i snitt ventet et justert driftsresultat på 4,6 milliarder dollar, hele 53 prosent over nivået fra andre kvartal 2017.

Det er en stabilt høy oljepris i kombinasjon med store kostnadskutt under oljekrisen som skaper en ny gullalder i selskapet. I forkant av torsdagens resultatfremleggelse hadde Equinor-kursen steget med 59 prosent på ett år.

Det store spørsmålet

Flere analytikere mener likevel at aksjen kunne vært priset enda høyere om aksjemarkedet hadde hatt større klarhet i hva selskapet skal bruke pengene på. Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken viser til at selskapet ved inngangen til året indikerte at det ville oppnå en fri kontantstrøm på 12 milliarder dollar etter utbytte i perioden 2018–2020 dersom oljeprisen ble liggende på 70 dollar. Siden da har både oljeprisen og særlig gassprisen ligget høyt.

– Med en så sterk kontantstrøm, er alle selvfølgelig bekymret og lurer på når en ser en ny kostnadsøkning igjen. Foreløpig er det få tegn til kostnadsinflasjon på grunn av overkapasitet i leverandørindustrien, og det virker som om Equinor jobber ufortrødent videre med sine forbedringsprogrammer, sier Gjøen.

Et opplagt alternativ er å gi pengene til aksjonærene. Aksjeinvestorer liker som regel det. I forkant av resultatfremleggelsen torsdag ventet likevel ikke Gjøen at selskapet ville bevege seg fra det jevnt stigende utbyttenivået man har holdt seg til.

– Foreløpig har selskapet sagt at det prioriterer å bruke den frie kontantstrømmen til å betale ned gjeld. Jeg tror det skal mye til før Equinor kommitterer seg til å betale et mye høyere utbytte. Tilbakekjøp av aksjer kunne vært en mulighet, men problemet er det store statlige eierskapet. Da er spørsmålet hva selskapet alternativt skal investere i. Føler Equinor at det skjer så mye på fornybarfronten at selskapet bør trappe opp fornybarsatsningen? Problemet med det er at en vet lite om muligheten til å skaffe avkastning på sånne prosjekter, sier Gjøen.

Selskapet har lovet å bruke opp mot 20 prosent av sitt investeringsbudsjett på fornybarprosjekter på sikt, men mange aksjeanalytikere stiller spørsmål ved lønnsomheten i slike satsinger relativt til den tradisjonelle olje- og gassvirksomheten.

I forkant av resultatet anbefalte hun kundene sine å akkumulere Equinor-aksjer, og har hatt et kursmål på 250 kroner.

Venter også

Også DNB Markets-analytiker Helge André Martinsen håper på signaler om mer penger til aksjonærene snart, selv om Equinor stort sett bare kommuniserer slike endringer en gang i året, på den såkalte kapitalmarkedsdagen i London i februar.

– Vi mener Equinor genererer en fri kontantstrøm har en balanse som skulle åpne for å starte et aksjetilbakekjøpsprogram, skrev Martinsen i en oppdatering til kundene i forkant av kvartalstallene.

DNB Markets har anbefalt kundene sine å kjøpe Equinor-aksjen i forkant av kvartalstallene, og har hatt et kursmål på 234 kroner. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Årets beste rødvinskjøp?
En bedre rødvin til under 140 kroner på Polet skal man for øyeblikket lete lenge etter.
01:18
Publisert: