Norges største selskap Statoil, la torsdag morgen frem kraftig resultatfremgang og et bedre resultat enn aksjeanalytikerne hadde ventet. 

Sammenlignet med samme periode i fjor var andre kvartal preget av økt produksjon og sterkere resultater. Hovedforklaringen til fremgangen er at oljeprisene var litt svakere i fjorårsperioden.  

Statoil-sjef Eldar Sætre poengterer solide resultater og sterk kontantstrøm etter at selskapet har hatt god drift, høy regularitet - og det har kuttet kostnader. 

- Med oljepriser på rundt 50 dollar per fat leverer vi 4 milliarder dollar i fri kontantstrøm, og vi har redusert gjeldsgraden med 8,1 prosentpoeng siden begynnelsen av året. Vi forventer å levere en produksjonsvekst på om lag fem prosent i år, samtidig som vi realisere ytterligere én milliard dollar i effektiviseringer, sier han i en pressemelding. 

Forventningene

På forhånd ventet analytikerne et justert driftsresultat på tre milliarder dollar av en regnskapsjustert omsetning på om lag 13 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet for nyhetsbyrået TDN Finans. 

Fasiten ble:

  • Inntekter på 14,9 milliarder dollar, mot ventet 13,0
  • Justert driftsresultat 3,2 milliarder dollar, mot ventet 2,97. (Dette resultatet er inklusive en positiv engangspost på 754 millioner dollar fra Angola, en effekt de fleste analytikerne hadde regnet med)
  • Det regnskapsrapporterte driftsresultatet ble 3,24 milliarder dollar, ventet 2,93 
  • Nettoresultat 1,4 milliarder dollar, ventet 1,1
  • Samtidig foreslår selskapet et utbytte på 0,22 dollar per aksje, mens dette var ventet til 22 cent.

Til sammenligning fikk Statoil et justert driftsresultat på 913 millioner dollar i samme periode i fjor. Fjorårets resultat var tynget av lave olje- og gasspriser, og var "unntaket", med en betydelig nedgang fra andre kvartal 2015, da resultatet var på 2883 millioner dollar.

Statoil hadde en såkalt egenproduksjon i andre kvartal på 2,00 millioner fat oljeekvivalenter per dag, sammenlignet med 2,15 millioner fat per dag kvartalet før og 1,96 millioner fat per dag i andre kvartal i fjor. Analytikerne hadde regnet med en produksjon på 1,99 millioner fat per dag.

- Økningen skyldtes hovedsakelig god drift, økt gassavtak og opptrapping av produksjonen på nye felt. Korrigert for porteføljeendringer var den underliggende produksjonsveksten tre prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor, skriver Statoil i en pressemelding.

Sliper på letingen

Aksjeanalytikerne var på forhånd spent på om Statoil ville gjenta det selskapet har sagt om planene fremover. 

Sparebank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen hadde sagt til TDN Finans at det er i andre- eller tredjekvartalsrapportene Statoil pleier å endre på sin såkalte guiding. 

  • Statoil tok opp sin guiding for den såkalte organiske produksjonsveksten, og tror nå på en vekst i år på fem prosent, fra det tidligere anslaget på fire til fem prosent.
  • Selskapet gjentok anslaget om en årlig vekstrate i produksjonen på rundt tre prosent i perioden 2016 til 2020.
  • Statoil kutter sitt anslag på de rene leteinvesteringene Statoil planlegger i år fra om lag 1,5 milliarder dollar til 1,3 milliarderdollar. 
  • Statoil gjentar imidlertid sitt anslag på de totale såkalte driftsmessige investeringene («capex») fra rundt 11 til rundt 10 milliarder dollar, slik mange analytikere hadde regnet med.
  • Statoil gjentok målet om kostnadsbesparelser på en milliard dollar i år.

Som forklaring på de litt lavere leteinvesteringene, sier Sætre:

- Med streng prioritering og effektive boreoperasjoner reduserer vi prognosene for letekostnader til rundt 1,3 milliarder dollar for året.

Statoil planlegger totalt rundt 30 letebrønner i år, etter å ha boret 14 så langt i år og gjort ni funn.

 (Vilkår)

Kygo på premieren for "Stole the show"
Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo smiler for kameraene på den rød løperen under premieren på dokumentaren om han selv, "Stole the show" i New York.
01:12
Publisert: