Connector Subsea Solutions (CSS) beskriver seg selv som en liten aktør i oljebransjen, men er likevel blitt størst i verden på skjøting og sveising av rørledninger på undervannsinstallasjoner i olje- og gassnæringen. Selskapet med hovedkontorer på Kokstad utenfor Bergen, designer og bygger også utstyret som er nødvendig for den type dypvannsoperasjoner.

– Vi har gått fra å være en pølsebod, til å levere til verdens mest krevende kunder, sier styreleder og leder for forretningsutvikling, Pål Magne Hisdal (52).

Selskapets veksteventyr de siste årene har gjort det til gasellevinner i region vest.

Hisdal ble en del av selskapet like etter at det ble stiftet i 2002, og eier i dag nær 80 prosent av aksjene.

– Siden oppstarten er selskapet bygget stein for stein til det det er i dag. Fra dag én har det vært i fokus å utvikle teknologi som skal muliggjøre den type krevende oppgaver vi holder på med, sier han og legger til:

– Men det er særlig etter disse nøkkelpersonene kom inn i selskapet, at vi er blitt langt mer profesjonelle og i stand til å ta større og mer krevende jobber.

Korte beslutningsveier

Nøkkelpersonene Hisdal sikter til, er administrerende direktør Ivar Kjærvik Hanson (57), teknologileder Kristen Andrew Foshaug (40) og operasjonsleder André Kristiansen Midtun (39).

De tre ble hentet inn til selskapet og eier i dag de resterende aksjene i CSS. André Kristiansen Midtun forklarer hvorfor han ble med på laget:

– Spennende teknologi og mulighetene i dette markedet. Her er vi alle med på å utvikle og skape noe, sier Midtun.

Foruten teknologien, er de fire eierne veldig opptatt av å satse på og inkludere de ansatte i prosjekter fra start til slutt.

– Det er en del av dna-et vårt, og vi bygger opp prosjekter slik at ingeniørene er med fra starten av konseptet og helt til installasjon offshore, sier Kristen Andrew Foshaug.

– Det er det unike med oss. Det er korte beslutningsveier, så vi kan være raskt i gang med noe nytt, hvor alle kan bidra i prosessen. Det gjør det veldig gøy, sier Foshaug.

Produksjonssjef André Torbjørnsen har ansvaret for rommet hvor komponenter testes under svært høyt trykk.
Produksjonssjef André Torbjørnsen har ansvaret for rommet hvor komponenter testes under svært høyt trykk. (Foto: Petter Berntsen)

Produksjonssjef André Torbjørnsen, som har jobbet i selskapet siden 2019, gir en demonstrasjon av hvordan de tester komponenter under svært høyt trykk.

– Det er utrolig mye lettere å få ting gjort her, og langt mer utfordrende teknologi, sier Torbjørnsen som har jobbet i større bedrifter tidligere.

Han skryter av hvordan de fire har bygget opp et godt og inkluderende arbeidsmiljø.

– Her får alle langt større ansvar og eierskap til det vi holder på med, og det gir motivasjon til å stå på, for vi alle er så giret og investert, sier han.

Rammet av korona

De ansatte i CSS er godt vant med å jobbe digitalt og samarbeide med kolleger på tvers av landegrenser. Da pandemien kom, var det ikke utfordrende for selskapet å omstille seg.

– Vi satt midt i to store prosjektet, så det passet jo dårlig med pandemi, men vi var fullt operative etter to dager, og det har fungert utmerket, men vi har merket at det er utfordrende å ha gode kreative prosesser, sier administrerende direktør Ivar Kjærvik Hanson.

Selskapet med 85 ansatte har hovedkontor på Kokstad, men også kontorer i Storbritannia, Bosnia, Kroatia og Brasil.

I 2020 merket ikke selskapet store endringer grunnet pandemien, men i 2021 støtte det på utfordringer.

– 2021 ble vårt covidår. Prosjekter ble utsatt, og det har vært langt lavere aktivitet, sier Hanson.

De fire eierne bestemte seg for å beholde alle ansatte på jobb og har ikke hatt noen permitteringer grunnet lavere aktivitetsnivå.

– Vi trenger alle for å komme i mål. I en fase hvor andre bedrifter har skalert ned, har vi heller ansatt flere og brukt tiden på å utvikle ny teknologi, sier Hanson.

Ambisiøs vekstplan

Sammen har de fire eierne de siste seks årene jobbet for å styrke posisjonen til selskapet, og de har store ambisjoner for fremtiden.

– Vi har tatt steget fra å være et lite selskap med en omsetning på 30 millioner i året, til å ha de største kundene og leverer nå for 200 millioner kroner, sier Hisdal.

Bedriftens snaut 200 millioner kroner i omsetning i 2020, var godt over en dobling fra året før. Driftsresultatet skjøt også fart, og endte på omtrent 67 millioner kroner.

De fire har som mål å omsette for en halv milliard kroner innen tre år.

Operasjonsleder André Kristiansen Midtun (fra venstre), styreleder og leder for forretningsutvikling Pål Magne Hisdal, administrerende direktør Ivar Kjærvik Hanson og teknologileder Kristen Andrew Foshaug har alle eierposisjoner i selskapet.
Operasjonsleder André Kristiansen Midtun (fra venstre), styreleder og leder for forretningsutvikling Pål Magne Hisdal, administrerende direktør Ivar Kjærvik Hanson og teknologileder Kristen Andrew Foshaug har alle eierposisjoner i selskapet. (Foto: Petter Berntsen)

– Hvert år siden oppstarten har vi investert i utviklende teknologi. Det skiller oss fra andre selskaper. Vi har unik kunnskap om dypvannsinstallasjoner. Vi er eneste i verden med erfaringen og utstyret til å gjennomføre den type operasjoner, og med det har vi klart å etablere en veldig sterk status i bransjen, sier Hisdal.

CSS leverer tjenester og produkter til verdens største oljeselskaper, og vil nå investere ytterligere for å kunne vokse videre.

– Vi har hatt en ambisiøs vekstplan, og nå sitter vi i en god posisjon til å slå til på nye muligheter innenfor flere vekstområder, men vi ønsker å vokse forsvarlig, sier Hanson.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.