Den månedlige oljemarkedsrapporten fra det internasjonale energibyrået IEA inneholder for en gangs skyld ikke en nedjustering av vekstutsiktene. I stedet bruker byrået adskillig tid på å lovprise Equinors gigantfelt Johan Sverdrup, som vil bidra til å dra opp oljetilbudsveksten i land utenfor Opec fra 1,9 millioner fat i år til 2,3 millioner fat dagen neste år.
– Foreløpige lasteprogrammer tyder på leveranser av utrolige 225.000 fat olje per dag i den første produksjonsmåneden, og selv om noen av disse volumene vil komme fra lager eller testoperasjoner, virker det som om produksjonsoppbygningen vil være uten sidestykke, skriver IEA i en egen faktaboks viet til Sverdrup.
Johan Sverdrup-feltet starter produksjonen allerede i oktober, en måned tidligere enn planlagt, meldte Equinor sist uke.
Feltet er ment å nå 440.000 fat per dag neste sommer. Når fase to av utbyggingen er ferdigstilt, skal produksjonen øke til 660.000 fat. Feltet vil stå for en tredjedel av norsk produksjon, og egenhendig drive Norges produksjon mot gamle høyder fra tidlig 2000-tall. IEA har merket seg at utbyggingskostnaden ligger 30 prosent under budsjett, og at reservene på 2,7 milliarder fat er høyere enn tidligere antatt.
– Suksessen antyder at med strikt prosjektkontroll har store offshoreprosjekter en plass i den globale tilbudsporteføljen, skriver IEA, og gir samtidig et ørlite spark til Equinor for dårligere kontroll med Mariner-utbyggingen i Storbritannia.
Uendret syn
Det internasjonale energibyrået frykter hverken økonomisk oppbremsing eller handelskrig i andre halvår, og er fast i synet på etterspørselsveksten i år og neste år.
Oljeprisen har de siste dagene fått seg et byks i kjølvannet av oljeministerskiftet i Saudi-Arabia. Samtidig tynger rapporter om at USA-president Donald Trump skal være villig til å diskutere lettelser i Iran-sanksjonene.
En oljepris i overkant av 60 dollar fatet er like fullt et fall på rundt 20 prosent fra toppen i april i år. Og der mange spådde en oljepris på 70 dollar fatet i snitt for året, er nå forventningen et snitt på 60 dollar fatet både i år og neste år, ifølge Rystad Energy.
Mens Det internasjonale energibyrået (IEA) i august varslet økt bekymring for en økonomisk oppbremsing, er tonen mildere i byråets seneste markedsoppdatering.
Ifølge IEAs oljemarkedsrapport offentliggjort torsdag holdes etterspørselsforventningene uendret, etter å ha vært nedjustert flere ganger tidligere i år.
IEA venter dermed en oljeetterspørselsvekst på 1,1 millioner daglige fat i 2019, stigende til 1,3 millioner daglige fat i 2020. Veksten var på 0,5 millioner daglige fat i første halvår, og falt helt ned til 0,2 millioner daglige fat i juni, påpeker IEA.
«For andre halvår 2019 antar vi ingen ytterligere forverring i det økonomiske klimaet og i handelskonflikter. Oljeetterspørselsveksten vil være betydelig høyere hjulpet av en lav base i andre halvår 2018, svakere oljepriser sammenlignet med et år siden og økninger i petrokjemisk kapasitet», heter det i rapporten.
Og det er nettopp lavere oljepris, som fremheves.
«For andre halvår opprettholder vi synet om at med oljepriser som for øyeblikket er rundt 20 prosent lavere enn for et år siden, vil det være støtte blant konsumentene. Tidlig data for juli antyder at verdensetterspørselen vokste med 1,3 millioner daglige fat år mot år», skriver IEA.
Byrået senket i august forventningene til etterspørselsveksten for 2019 med 100.000 fat oljeekvivalenter per dag, til 1,1 millioner fat, og med 50.000 fat per dag, til 1,3 millioner fat, i 2020. Dermed ventes totaletterspørselen å være 100,4 millioner fat per dag i 2019, og 101,7 millioner fat per dag i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.