Ikke nok med at byggebudsjettet sprakk med 50 prosent, oppstarten var tre år forsinket og oljeproduksjonen ligger nede, nå plages Eni med enda flere påpakninger fra norske myndigheter. 

Torsdag ga sikkerhetsmyndigheten Petroleumstilsynet to varsler om pålegg til det italienske oljeselskapet knyttet til driften av Goliat-feltet i Barentshavet. 

 - Det er ganske spesielt at vi varsler to pålegg til en operatør på en dag, talskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet.

Petroleumstilsynets direktør Anne Myhrvold kaller det bekymringsfullt at det fortsatt er en stor arbeidsmengde knyttet til ferdigstilling av Goliat-installasjonen snart et år etter at den ble satt i produksjon. 
Petroleumstilsynets direktør Anne Myhrvold kaller det bekymringsfullt at det fortsatt er en stor arbeidsmengde knyttet til ferdigstilling av Goliat-installasjonen snart et år etter at den ble satt i produksjon.  (Foto: Aleksander Nordahl)

Det ene varselet er knyttet til mangelfull risikostyring i Goliat-organisasjonen. Det andre varselet er knyttet til regelverksbrudd tilsynet har avdekket etter en personskade i sommer.

Eni får nå i oppgave å komme med en detaljert forbedringsplan til myndighetene allerede innen 17. januar. Tilsynet mener selskapet må «revurdere sine planer og sikre nødvendig kapasitet og kompetanse for den totale arbeidsmengden på Goliat». Pressemeldingen kan tyde på at tilsynsdirektør Anne Myhrvold ikke har altfor store forhåpninger: 

«Samtidig ser vi at Eni har vist en svak evne til å gjennomføre oppsatte planer.»

Jobber med saken

Eni-talsmann Andreas Wulff sier selskapet tar påleggene og rapportene fra Petroleumstilsynet med stort alvor. Han lover at selskapet skal levere en Goliat-plan innen fristen 17. januar. Fra før har Eni lovet å utbedre flere tusen mangler og feil ved installasjonen.

– Dere har vist svak evne til å gjennomføre oppsatte planer, mener tilsynet. Hva vil dere gjøre annerledes nå?

– Som del av forbedringsarbeidet, har vi innført nye rutiner for arbeidstagermedvirkning. Vi hadde en egen granskning etter ulykken i sommer der vi påpekte mange forhold som er nevnt i Petroleumstilsynets rapport selv, sier Wulff.

– Omfattende arbeidsmengde og modifikasjoner gjenstår, mener tilsynet. Hvor mye snakker vi om?

- Eni har lenge planlagt å arbeide med ferdigstilling av installasjonen etter oppstart. Det har tatt lenger tid enn først antatt, men før vi kan gå inn i detaljene må vi svare Petroleumstilsynet, sier Wulff. 

Eni Norge-sjef Philip Hemmens har slitt tungt med å få skikk på oljeinstallasjonen Goliat i Barentshavet. 
Eni Norge-sjef Philip Hemmens har slitt tungt med å få skikk på oljeinstallasjonen Goliat i Barentshavet.  (Foto: Tomas Larsen)

På spørsmål om Goliat nå fremstår som en «enfant terrible» blant norske oljeprosjekter, svarer Wulff at det også har skjedd tidligere at megaprosjekter har støtt på utfordringer, men at Eni jobber for å løse problemene. 

Sikkerhetsansvarlig Roy Erling Furre i fagforeningen Safe er ikke spesielt overrasket over at Eni nå får nye pålegg. Han er uansett mest opptatt av å unngå nye ulykker. 

– Det er sjelden et operatørselskap blir tatt så mange ganger på fersken med alvorlige hendelser. jeg er spent på hvordan føljetongen fortsetter, sier Furre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.