Kutt i produksjonen og leveransene fra verdens største oljeprodusenter har, sammen med tro på at massevaksinering skal gi gjenåpning etter koronakrisen, bidratt til å sende oljeprisene oppover gjennom vinteren og våren.

Nå vil produsentene sette opp produksjonen igjen.

På et møte skjærtorsdag ble nemlig Opec+, gruppen som består av Opec-kartellet som domineres av Saudi-Arabia, og andre oljeprodusenter, ledet av Russland, enige om å gradvis øke produksjonen.

Opec+ har fra før blitt enige om å holde tilbake syv millioner fat per dagen i produksjon, og Saudi-Arabia har i tillegg kuttet ytterligere én million fat per dag. I mai og juni økes nå oljeproduksjonen med rundt 350.000 fat per dag, og deretter med 450.000 fat per dag i juli, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Saudi-Arabia vil samtidig gradvis droppe sitt ekstrakutt, noe som gjør at produksjonskutt på nesten to millioner fat per dag avsluttes.

– Bunnlinjen er at oljemarkedet får to million fat per dag over de neste tre månedene. Vi visste alltid at disse fatene ville komme tilbake før eller senere, men spørsmålet nå er om de kommer tidligere enn markedet er klar for, skriver analytikerne i Rystad Energy i en kommentar.

– Avgjørelsen fra OPEC + viser at tålmodigheten var oppbrukt blant mange produsenter, som ikke kunne akseptere at noen land – hovedsakelig Russland – fikk lov til å stadig øke produksjonen mens andre holdt den flat, skriver de videre.

Selve nyheten ga et løft i oljeprisen, med rundt tre prosent, men etter hvert som markedsaktørene fikk tenkt seg om, falt prisene tilbake igjen mandag, og et fat Brent nordsjøolje kostet i overkant av 63 dollar fatet, om lag som før Opec+ ble enige.

Volatil oljepris

Det var stor oppmerksomhet rundt møtet, som kan gi en pekepinn om hva de største oljeprodusentene vil gjøre fremover, og etter hvert som koronakrisen før eller siden letter.

nordsjøoljen er olje av høy kvalitet, og fungerer som referansepunkt for oljehandel verden over. Prisen på ett fat Brent er opp fra 50 dollar ved årsskiftet. Den økningen hadde vi ikke hatt hvis det ikke var for produksjonskutt fra Opec, ifølge råvareanalytiker Bjarne Schieldrop.

– Hvis det ikke hadde vært for disse kuttene gjennomført av Opec+, så hadde ikke oljeprisen vært mer enn 30 dollar fatet, skrev Schieldrop i en rapport i forkant av møtet.

– Produksjonsøkningen vil sannsynligvis ikke være skadelig, spesielt i juni og juli, da etterspørselen sannsynligvis også vil øke. Dette gjenspeiles i markedsreaksjonen, som ikke er en panikk for å redusere prisnivået, skriver Rystad Energy i en kommentar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.