– Vi har et ansvar overfor samfunnet og våre eiere for å realisere hele verdipotensialet fra våre produserende felter på norsk sokkel. Statfjord er et felt i verdensklasse som har levert enorme mengder energi til verden, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Det er en av gigantene på norsk sokkel som nå skal gjennom en kraftig ansiktsløftning. Foreløpig vil ikke Equinor og partnerne si noe om hvor høye investeringer det er snakk om, men det vil koste et betydelig milliardbeløp når alle tre plattformene på feltet skal oppgraderes. Målet er å forlenge produksjonen mot 2040. Det betyr at planene om å stenge Statfjord A i 2022 legges bort.

Potensial

Det er en stor kartlegging av undergrunnen som viser at det fortsatt er potensial for stor produksjon fra feltet. I dag produseres det rundt 100.000 fat dagen på feltet. For å holde produksjonen oppe skal det gjennomføres et omfattende boreprogram. Til sammen planlegges det boret 100 nye brønner.

Hittil er det boret 480 brønner på feltet opp gjennom årene. Mesteparten av boreprogrammet skal gjennomføres de neste fem årene. Det er ikke første gang Statfjord-feltet som ble funnet i 1974 får forlenget levetiden. Torsdagens melding innebærer den tiende forlengelsen. Opprinnelig var det meningen å stenge ned feltet i 1999.

– Feltet har gitt høy verdiskaping og vært en hjørnestein for utviklingen av hele den norske petroleumsnæringen. Det er derfor gledelig at vi nå, sammen med våre partnere, kan forlenge produksjonsperioden og fortsette verdiskapingen, sier Nylund.

Vår Energi as, Spirit Energy Norway as, Petoro as, Wintershall Dea Norge, og Idemitsu Petroleum Norge as, er medeiere i Statfjord-området, Equinor er operatør.

Forlenger levetiden

Statfjord A skulle etter planen avvikles i 2022, men får nå en forlenget levetid frem til 2027. I pressemeldingen blir det også opplyst at Statfjord B og C skal forlenges til forbi 2035.

Ifølge Equinor skal en ny forretningsplan sikre høyere ressursutnyttelse og verdiskaping, samt lønnsomme arbeidsplasser. Statfjord-området har gjennom produksjon over 40 år skapt 1600 milliarder kroner i brutto inntekter for eierne og det norske samfunnet, skriver Equinor i pressemeldingen.

– Jeg snakker på vegne av alle foreningene i Equinor når jeg sier at vi er glade for at levetiden for Statfjord nå skal forlenges i mange år, som betyr økt sysselsetting og mer verdiskaping, det er jo et eventyr, sier Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt og leder av SAFE i Equinor.

100 nye brønner

Av pressemeldingen kommer det frem at det skal bores omtrent 100 nye brønner frem mot 2030.

– Samtidig som nye brønner og forlenget produksjon skal øke inntektene, må Equinor fortsatt forbedre driften for å holde kostnadene lave. Derfor skal driften av Statfjord omorganiseres og det skal opprettes en ny senfaseenhet i Equinor, skriver selskapet.

– Frem mot 2030 vil Equinor gjennom operasjonelle tiltak og konsolidering av infrastruktur redusere de absolutte utslippene med mer enn 40 prosent fra Statfjord. Dette betyr at klimagassutslippene fra Statfjord er i tråd med Equinors nye klimaambisjon for norsk sokkel, om å kutte 40 prosent i absolutte utslipp innen 2030, 70 prosent innen 2040 og ned mot nær null utslipp innen 2050, heter det i pressemeldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.