Knappe to uker etter at Equinors finansdirektør Ulrica Fearn brått meldte at hun sluttet for å gå til samme stilling i ølgiganten Carlsberg, kommer en ny avgang i toppledelsen i oljeselskapet. Al Cook, som har ledet den internasjonale virksomheten siden januar 2021 og vært i konsernledelsen siden 2018, slutter for å bli toppsjef i diamantgiganten De Beers, ifølge meldinger fra de to selskapene mandag.

Britiske Cook blir imidlertid i sin nåværende stilling til 1. april neste år, «for å sikre en god overlevering til sin etterfølger.»

– Jeg vil takke Al Cook for hans bidrag til å fokusere og forbedre vår internasjonale olje- og gassvirksomhet, og ønsker ham lykke til i ny jobb, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.

Ingen utlendinger

Avgangen til Cook er den fjerde fra Anders Opedals konsernledelse siden han overtok i 2020. Først forsvant personaldirektør Ana Fonseca Nordang i mars i år etter at hun var satt under granskning av selskapets internrevisjon. Deretter var det teknologidirektør Carrie Lockhart som pakket sakene før finansdirektør Ulrica Fearn i slutten av september sa opp for å begynne i danske Carlsberg.

Da svenske Fearn sluttet helt, hadde hun bare vært finansdirektør i litt over et år. Erstatteren hennes blir Torgrim Reitan, som var finansdirektør under både Helge Lund og Eldar Sætre, Opedals forgjengere, før han ble leder for USA-satsingen og den internasjonale virksomheten.

Equinor melder ikke om noen etterfølger for Cook mandag morgen.

Alle de fire som nå slutter er utlendinger, og det betyr at Norges største og mest internasjonale selskap ikke lenger har utlendinger i sin konsernledelse. Avgangene og erstatningene som foreløpig er hentet inn, betyr også nå at det er åtte menn og fire kvinner i toppledelsen per i dag.

– Takknemlig

– Jeg er takknemlig for muligheten til å medvirke til å forme og levere Equinors strategi for å bli et bredt energiselskap. Og jeg er særlig stolt av den forbedrede driften og resultatene vi har skapt sammen. Etter år med pendling mellom Norge og Storbritannia ser jeg frem til å bo sammen med familien i London, men vil fortsette å følge Equinors lederskap i energiomstillingen med stor interesse, sier Al Cook i en pressemelding.

Cook kom til Equinor i 2016. Fra mai 2018 til januar 2021 var han konserndirektør for global strategi og forretningsutvikling.

Reduserer

Under Al Cooks ledelse har Equinors internasjonale satsing i oppstrømsvirksomhet blitt betydelig nedtonet. Det var Al Cook som har fått ansvaret med å redusere omfanget av den internasjonale virksomhet og foreta en opprydding i den amerikanske virksomheten på land etter at Opedal tok over og fikk satt sitt preg på strategien. Selskapet er nå til stede i langt færre land internasjonalt enn den var tidligere.

Blant annet var det under Cook som leder at Equinor kvittet seg med Bakken-feltet i USA, etter å ha gjort milliardnedskrivninger.

Cook skal fra neste år lede De Beers, som er diamantvirksomheten til den globale gruvegiganten Anglo American, og en av lederne innenfor diamantproduksjon internasjonalt. Selskapet fremhever Cooks internasjonale ledererfaring fra både Equinor og britiske BP.

– Jeg er beæret for å få muligheten til å lede selskapet bak verdens ledende diamantmerke, sier Cook i selskapets pressemelding.

Han går til diamantbransjen i en tid der den preges av sanksjoner mot Russland, verdens største produsent. De Beers produserer i Botswana, Canada, Sør-Afrika og Namibia.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.