Equinor har utnevnt franske Philippe François Mathieu til konserndirektør for leting og produksjon internasjonalt (EPI). Han tar over for Al Cook 1. januar 2023, heter det i en melding mandag ettermiddag.

Mathieu, som har vært i Equinor siden 1995, kommer fra stillingen som direktør for konsernstrategi. Han har hatt en rekke lederstillinger i flere av selskapets forretningsområder, blant annet i den norske virksomheten fra 2016 til 2019.

Det var i oktober det ble kjent at briten Cook slutter som leder for Equinors internasjonale virksomhet for å bli sjef i diamantselskapet De Beers.

Al Cook.
Al Cook. (Foto: Jeff Gilbert)

På det tidspunktet var Cook den andre som sluttet i konsernledelsen på knappe to uker, etter at den svenske finansdirektøren Ulrica Fearn gikk til samme stilling i bryggerigiganten Carlsberg. Og med Cooks fratreden ville konsernledelsen i Equinor også stått helt uten utlendinger, etter at både personaldirektør Ana Fonseca Nordang og teknologidirektør Carrie Lockhart gikk ut av ledelsen tidligere i år.

Slik blir det altså ikke, når Mathieu blir den aller første franskmannen i Equinors toppledelse fra begynnelsen av neste år. Det bekrefter talsmann Ola Morten Aanestad, som samtidig understreker at han ble valgt fordi han var den beste kandidaten.

– Bred bakgrunn

– Jeg er svært glad for å ønske Philippe velkommen til konsernledelsen, sier konsernsjef Anders Opedal i meldingen.

– Han har bred bakgrunn fra flere topplederstillinger, og har bidratt til å forme Equinors oppdaterte strategi og ambisjonen om å bli et ledende selskap i det grønne skiftet. Jeg er trygg på at han vil lede EPI inn i fremtiden og ta med seg verdifulle perspektiver til konsernledelsen.

Ingeniøren Mathieu, som har utdannelsen fra Frankrike og USA, har også jobbet med gasskontrakter mens han var utstasjonert både i Nord-Afrika og Europa.

– Jeg ser veldig frem til å gå inn i konsernledelsen for å videreutvikle vår internasjonale portefølje, som har en viktig rolle for å realisere Equinors strategi i energiomstillingen, sier Mathieu.

Smalere utenlandssatsing

Etter at Opedal tok over som konsernsjef i november 2020 og under Al Cooks ledelse har Equinors internasjonale satsing i oppstrømsvirksomhet blitt betydelig nedtonet. Det var Cook som fikk ansvaret med å redusere omfanget av den internasjonale virksomhet og foreta en opprydding i den amerikanske virksomheten på land etter at Opedal tok over og fikk satt sitt preg på strategien. Selskapet er nå til stede i langt færre land internasjonalt enn den var tidligere.

Blant annet var det under Cook som leder at Equinor kvittet seg med Bakken-feltet i USA, etter å ha gjort milliardnedskrivninger.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.