Mandag ble det kjent at Equinor har utnevnt Anders Opedal som ny konsernsjef, mens Eldar Sætre vil fratre etter seks år som konsernsjef og mer enn 40 år i selskapet.

Equinor har aldri hatt en kvinnelig toppsjef, og har ved flere anledninger fått kritikk for å ikke prioritere kvinner i toppledelsen. Samtidig stiller Equinor selv krav til kjønnsbalanse ved kjøp av juridiske tjenester.

Stortingsrepresentant og energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide (Ap), sier Opedal burde prioritere å bedre kjønnsbalansen i selskapet i sin jobb som konsernsjef.

– Dette var en anledning til at Equinor kunne få sin første kvinnelige toppsjef, noe de valgte å ikke gjøre, men dette var en helhetsvurdering med mange hensyn. Opedal kan se på det som en mulighet til å jobbe videre med å få en sammensatt ledergruppe, sier Barth Eide.

Forrige måned skrev DN at fire Equinor-topper skal ha blitt bedt av styret om å holde en presentasjon om hva de tenker skal bli fremtidens Equinor om de får toppjobben i Norges største selskap. De fire som skal ha vært inne hos styret er:

  • Irene Rummelhoff (53), konserndirektør og øverste leder for forretningsområdet MMP (Markedsføring, midtstrøm og prosessering).
  • Lars Christian Bacher (55), konserndirektør for finans.
  • Torgrim Reitan (51), konserndirektør og sjef for den internasjonale virksomheten
  • Anders Opedal (52), konserndirektør Teknologi, prosjekter og boring (TPD).

Må prioritere kjønnsbalanse

Barth Eide sier at Equinor, med staten som hovedaksjonær, må henge med på utviklingen som skjer i både offentlig og privat sektor.

– Når det igjen ble en mann på toppen, må han se på det som sitt ansvar å utvikle ledergruppen. Eierne, herunder staten, må også ta det på alvor. Som en konsekvens av at det ikke ble en kvinnelig toppsjef må man se på å bedre kjønnsbalansen i styret og internt i konsernet. Det har vært noen forventninger til at selskapet skulle få en kvinnelig toppsjef. Siden det ikke ble sånn, må Opeland prioritere dette. Samfunnet har endret seg siden oljealderen startet, og den utviklingen må selskapet følge, sier han.

Equinor setter grense for antall nordmenn

Barth Eide understreker at det virker som at Opedal er bevisst på Equinors fremtid og ansvar.

– Jeg ønsker også å bruke anledningen til å gratulere Opedal. Det blir viktig at han tar med seg mye av det Sætre har stått for. Sætre har ledet selskapet gjennom en krevende tid og har vist god evne til å lytte. Han har også vist tidlige tegn til å ta alvor omstillingen om å gjøre Equinor til et grønnere selskap, sier Barth Eide.

– Intet nytt fra den kanten

Nestleder i Miljøpartiet De Grønne Kriss Rokkan Iversen er kritisk til at Equinor atter en gang valgte en mannlig konsernsjef. Hun mener Equinor er i ferd med å forgubbes.

– Jeg så nyheten da jeg våknet i dag og min første reaksjon var litt sånn «gjesp, snork» – intet nytt fra den kanten. Dette viser atter en gang at Equinor ikke makter å fornye seg.

Iversen poengterer at det ikke dreier seg om Opedal personlig, men at Equinor som eies av det norske folk ikke lykkes i å representere mangfoldet.

– Equinor er i ferd med å forgubbes. Ansettelsen av den nye konsernsjefen står også som et symbol på kløften mellom den unge delen av befolkningen som kanskje skal stemme for første gang og de dresskledde middelaldrende mennene i Equinor. De er ikke villig det å omstille seg, sier Iversen.

Store forventninger

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har store forventninger til påtroppende konsernsjef Opedal, og ønsker ham lykke til.

– Jeg vil gratulere Equinor med valget av Anders Opedal som ny konsernsjef. Han får en svært viktig og utfordrende jobb med å utvikle selskapet videre til et bredt energiselskap som bidrar til å nå målene for Parisavtalen. Det vil være nødvendig for å nå målet om høy verdiskaping over tid, sier hun i en mail til DN.

– Er Equinor flinke nok til å være bevisst kvinneandelen i selskapet når styret nå velger en mannlig kandidat?

Denne næringen trenger flere kvinnelige ledere. Styret har også vurdert kvinner gjennom hele utvelgelsesprosessen. Det hadde vært fint om det ble en kvinne, men styret er klar på at Opedal er den beste kandidaten til å lede konsernet fremover, og jeg har store forventninger til ham, sier Bru.

Sætre vil fortsette i rollen som konsernsjef frem til 2. november. Bru takker ham for innsatsen i selskapet.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) takker Eldar Sætre for innsatsen og ønsker den nye konsernsjefen lykke til.
Olje- og energiminister Tina Bru (H) takker Eldar Sætre for innsatsen og ønsker den nye konsernsjefen lykke til. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Selv om Eldar Sætre fortsatt vil være konsernsjef noen måneder til, vil jeg også takke han for den store innsatsen han gjort for Equinor som konsernsjef og i selskapet i flere tiår før det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.