Den 27. februar, et par dager etter Russlands invasjon av Ukraina, varslet Equinor at selskapet hadde besluttet å stanse nye investeringer i Russland, og at det hadde startet prosessen med å gå ut av eksisterende felles-selskaper. Senere har Equinor også stoppet handelen med olje- og gassprodukter fra Russland.

Nå melder den statlige oljegiganten at den har overført sine deltagerandeler i fire russiske selskaper til det russiske statsoljeselskapet Rosneft og er løst fra alle fremtidige forpliktelser.

Rosneft og ledelsen av selskapet er nært knyttet til Russlands president Vladimir Putin, og har havnet på vestens sanksjonslister.

Uttrekket har skjedd i samsvar med norske og EU-sanksjoner knyttet til Russland, fastholder Equinor.

Noen formaliteter gjenstår

Oljeselskapet er ikke helt ute av absolutt alle russlands-engasjementer.

Det har signert men ennå ikke gjennomført en avtale om å gå ut av det såkalte Kharyaga-prosjektet. Her vil operatøren Zarubezhneft overta Equinors eierandel, men det gjenstår enkelte juridiske formaliteter.

I regnskapet for årets tre første måneder tok Equinor nedskrivninger i Russland på totalt 1,08 milliarder dollar, tilsvarende ti milliarder kroner.

Equinors landssjef i Russland, Tore Løseth, tror ikke det er særlig med verdier russerne overtar.

– Med alle sanksjoner som hindrer russiske selskaper tilgang på vestlig teknologi og vestlige serviceselskaper, er det trolig fint lite verdi igjen til Rosneft der, sier han.

På spørsmål om Equinor tar med seg noe som helst ut av Russland, sier Løseth at Equinor forlater landet med en «balansert, verdinøytral avtale». Han sier selskapet ikke kan gå inn på detaljene i dette.

– Avtalen innebærer at vi ikke sender penger til Russland, men vi sitter igjen med litt. I sum blir det egentlig verdinøytralt for oss, sier Løseth.

Intet alternativ

Ifølge Løseth vil det fortsatt være noen ansatte igjen for å gjennomføre exit-prosessen. Det er snakk om et titall russiske ansatte, og prosessen er ventet å bli langvarig.

Da Equinor i desember 2020 kunngjorde et nytt milliardkjøp i Russland, var det mange analytikere som reagerte med undring. DN kunne blant annet melde at feltet i avtalen hadde høyere karbonavtrykk enn gjennomsnittet i Equinor, i en tid der selskapet var i ferd med å trappe opp sine klimaambisjoner betraktelig.

– Var dette noe dere var nødt til å gjøre i henhold til en avtale med Rosneft?

­­­– Vi hadde en økonomisk forpliktelse med Rosneft knyttet til offshorelisenser, men vi hadde ingen tro på de lisensene, så derfor valgte vi heller å gjøre noe på land i Øst-Sibir. Der var vi godt i gang, vi produserte godt, og hadde utsikter til å tjene gode penger, sier Løseth, og fortsetter:

– Hadde ikke dette skjedd, hadde vi vært i posisjon til å tjene gode penger på Russland-virksomheten. Det sier jeg med stor overbevisning.

På spørsmål om ikke Equinor burde sett at det var uakseptabel politisk risiko å drive i Russland etter annekteringen av Krim i 2014, sier Løseth:

– Vi gjør hele tiden en vurdering av risiko i vår portefølje, og landrisiko er en viktig del av det. Alle eksperter jeg snakket med sa at de ikke så dette komme. Jeg trodde det ikke selv heller, selv om man alltid er klar over at ting kan skje, sier Løseth.

Han beskriver det som surrealistisk å våkne i Moskva den 24. februar, etter at Russland hadde invadert Ukraina.

– Det var veldig rart. Moskva er en by jeg hadde blitt glad i. Selv om det var riktig å trekke seg ut, var det en veldig vanskelig beslutning å ta, siden vi hadde vært i Russland i over 30 år og hadde gode partnerskap der. Vi har brukt mange år på å skape en god posisjon, og mot slutten hadde vi både profitt- og vekstambisjoner, sier han.

Likevel forteller han at det egentlig ikke fantes noe alternativ til uttrekning.

– Vår beslutning var ganske klar: Dette vil vi ikke være med på. Det har vært intens jobbing over en god periode, og det var ikke gitt at vi skulle klare det. Man kunne lett se for seg en veldig mye vanskeligere situasjon der vi satt igjen og var bundet på hender og føtter, sier Løseth.

30 år

Kort tid etter krigen brøt ut økte det politiske presset på Equinor og andre oljegiganter med virksomhet i landet, samtidig som analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier kritiserte Equinors Russland-satsing i DN.

– Kom dere ut, en gang for alle!, sa han.

Equinor har vært i Russland i mer enn 30 år, og inngikk en samarbeidsavtale med Rosneft i 2012, blant annet om utbygging av oljefelt i Sibir og Samara-regionen. Den gang var daværende Statoil-sjef Helge Lund på flere besøk i Moskva for å undertegne storslåtte samarbeidsavtaler med den russiske oljegiganten.

Rosneft er 40 prosent eid av den russiske stat, og ledet av Igor Setsjin, den tidligere visestatsministeren som antas å ha vært innom KGB, og som er en av president Vladimir Putins aller nærmeste. Putin, som da var statsminister, var til stede da Lund undertegnet selve rammeavtalen i mai 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.