Equinors planer om å bore etter olje i Australbukta har mobilisert alt fra gruvemilliardær Andrew Forrest til lokale fiskere. Onsdag stilte en håndfull australske miljøvernere, surfere og popartisten Ziggy Alberts opp for å protestere med en minikonsert foran Equinors generalforsamling på Forus.

Et av spørsmålene generalforsamlingen stemte over, var hvorvidt Equinor skulle droppe sine boreplaner i Australia, slik Greenpeace og WWF fremmet et aksjonærforslag om. Forslaget ble behørig forkastet. Staten med to tredjedeler av aksjene fulgte styrets anbefaling lojalt.

Stor sak

Jess Lerch fra den australske miljøorganisasjonen The Wilderness Society var blant dem som har tatt turen til Stavanger i ens ærend.

– Jeg vil si det er en av de to største miljøkampanjene i Australia akkurat nå, sier Lerch om kampen mot Equinors boring.

Martin Norman fra Greenpeace og Ragnhild Elisabeth Waagard fra WWF har med seg Jess Lerch (til høyre) fra The Wilderness Society i Australia for å protestere på Equinors generalforsamling.
Martin Norman fra Greenpeace og Ragnhild Elisabeth Waagard fra WWF har med seg Jess Lerch (til høyre) fra The Wilderness Society i Australia for å protestere på Equinors generalforsamling. (Foto: Jostein Løvås)

Hun viser til at det er parlamentsvalg i Australia denne uken, og at opposisjonspartiet Labour har kommet med stadig mer restriktive signaler angående oljeaktivitet. Partiet går nå inn for en uavhengig gjennomgåelse av utslippsrisikoen for hele Australbukta før endelig klarsignal til nye boringer gis.

– Det er en ekstremt bred opposisjon. Vi kjempet opprinnelig mot BP, som planla å bore samme brønn på samme sted, sier Lerch.

BP trakk seg ut for et par år siden. Chevron trakk seg også ut. Equinor er nå eneeier av den planlagte Stromlo-1-brønnen, en uvanlig eiersits. Selskapet har tidligere oppgitt at boringen vil koste rundt én milliard kroner. Tidligere i vår leverte selskapet inn en miljøplan for boringen til myndighetene etter å ha arrangert en åpen høring om prosjektet. Etter 32.000 høringsinnspill gjorde Equinor 13 endringer i formuleringene i det tusen sider tykke dokumentet. Selskapet håper å få endelig godkjennelse i høst, for å kunne starte boringen i 2020–2021. Ifølge Lerch er slike godkjennelser ofte startpunkt for store kampanjer i Australia, i motsetning til i Norge, er kampene oftere oppfattet som tapt på det tidspunkt.

– Jeg har sjelden sett slik bred motstand. Hvis denne brønnen blir godkjent, tror jeg kampanjen kan tidoble seg i omfang, sier hun.

Kommer aldri i mål

Forslagsstillerne Martin Norman fra Greenpeace og Ragnhild Waagard fra WWF mener Equinor har lagt seg ut med mektige krefter. Waagard er overbevist om at selskapet aldri vil komme i gang med denne boringen. Hun mener Equinor i stedet skader bildet selskapet ønsker å tegne av seg selv som et fremoverlent energiselskap opptatt av global oppvarming.

Norman er en veteran på Equinors generalforsamlinger. Han stilte første gang i 2009 for å protestere mot selskapets oljesandutvinning i Canada. Etter mange år valgte Equinor til slutt å selge seg helt ut av oljesand, og selskapet har i dag en erklært politikk om at det ikke vil gå inn i den type utvinning med et høyt CO2-avtrykk. Norman oppfatter at han vant den kampen, og tror også han vil vinne i Australbukta.

– Nå tok tjæresand-kampen mye lengre tid enn vi trodde. Det var helt åpenbart på siden av det selskapet sa det skulle drive med. Australbukta er også helt «off», sier Norman.

Miljøvernerne hevder også at utvinning vil være dyrt og trolig ulønnsomt i disse jomfruelige områdene. Norman irriterer seg over at den norske stat som eier ikke engasjerer seg mer i disse spørsmålene.

– Jeg synes staten som hovedeier er fantastisk passiv når det gjelder selskapet, sier Norman.

Forsvarer letingen

Equinor-talsmann Erik Haaland påpeker at australske myndigheter har ønsket oljeselskapene velkommen i disse områdene i årtier. Det har også blitt boret 13 brønner nærmere land, riktignok uten funn. Også lokalt er det flere næringsinteresser og politikere som ønsker oljeaktivitet.

– På en del viktige punkter deler vi interessene til miljøorganisasjonene. Vi er opptatt av å redusere utslippene og nå målene i Parisavtalen. Vi har ansvar som energileverandør og kompetanse som er etterspurt. Det er helt sant det er fossile ressurser som ikke kan bli utvunnet hvis vi skal nå Paris-målene. Først og fremst gjelder det kull, men også ulike typer olje og gass. Vår ambisjon er å utvinne olje og gass med lavest mulig CO2-utslipp. Det vi ser etter i Australia, er olje med antatt lavt CO2-avtrykk, sier Haaland.

At aksjonærene Greenpeace og WWF er skeptiske til lønnsomheten ved oljeutvinning i Australbukta, kommenterer han slik:

– Det er flott at de viser omtanke for Equinors lønnsomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.