Det britiske oljeselskapet BP, der tidligere Equinor-sjef Helge Lund er påtroppende styreleder, annonserte fredag at selskapet skal kjøpe gruvegiganten BHPs skiferandeler i USA for 10,5 milliarder dollar.

Oppkjøpsavtalen kan tilsynelatende indikere en ny boom for skiferoljeaktiviteten på land i Nord-Amerika etter noen svake år lønnsomhetsmessig etter oljepriskollapsen i 2014. Equinor, selskapet som tidligere var kjent som Statoil, rapporterte torsdag høy inntjening internasjonalt, til dels drevet av at selskapets skiferfelter er svært profitable på oljepriser over 70 dollar fatet.

– Equinor bør heller selge enn å kjøpe, sier likevel aksjeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.

– De bør benytte vinduet til å selge, sier han.

Han viser til at indeksen av skiferselskaper i USA bare har steget 12 prosent i år, mens Equinor er opp 20 prosent. Ifølge Olaisen dempes lønnsomheten i skiferolje ved at kostnadene i skiferproduksjonen nå stiger ganske raskt. Equinor meldte om 20 prosent kostnadsinflasjon under resultatpresentasjonen torsdag. Han vil heller ha satsing offshore, som han mener er et område Equinor kan mer om.

Oljekonsulent Jarand Rystad i Rystad Energy er ikke like overbevist om at kostnadsoppgangen i amerikansk skifer er et stort problem. (Vilkår)

– Det har vært kostnadsoppgang i shale allerede, men det har vært veldig effektivitetsforbedring. En brønn nå produserer omtrent det samme som to brønner gjorde for tre år siden. Og brønnene koster omtrent det samme nå som da, sier Rystad.
Får superkrefter med Ismannens pusteteknikk
Slik forbereder Wim «The Iceman» Hof seg på kulde
01:56
Publisert: