– Nå må Equinor gjøre det samme. De bør gjøre det på eget initiativ. Men regjeringen må også være helt tydelig på at de må avslutte sitt samarbeid med Rosneft, sier energipolitisk talsmann Ola Elvestuen.

BP varslet søndag ettermiddag at det vil gå ut av Rosneft, der det britiske selskapet eier om lag 20 prosent av aksjene.

– Russlands angrep på Ukraina er en aggressiv handling som har tragiske konsekvenser på tvers av regionen, sier BP-styreleder Helge Lund i meldingen.

-Være del av presset

Som toppsjef for daværende Statoil undertegnet Lund selv samarbeidsavtaler med Rosneft.

Elvestuen ser ingen grunn til å vente på hvilke ytterligere sanksjoner mot Russland og russiske selskaper.

– Nå handler om å avslutte den aktiviteten de har i Russland, og være en del av det presset som nå hele Europa legger på Russland for å støte ukrainerne i den kampen de står i. For våre kjerneverdier, altså demokrati og frihet, sier han, og mener et samarbeid må være helt uaktuelt så lenge Vladimir Putin styrer i Kreml.

Venstre-talsmannen trekker særlig frem den tidligere russiske visestatsministeren Igor Setsjins solle, som toppsjef for det 40 prosent statlig-eide russiske selskapet.

– Den rollen som Setsjin har som leder av Rosneft, og som helt sentral støttespiller til Putin og hans kleptokrati, det er grunn nok til å avslutte samarbeidet med Rosneft, sier Venstre-politikeren.

Høyres Nikolai Astrup sier han nå forventer at styret i Equinor gjør en grundig vurdering om de også skal avslutte samarbeidet og trekke seg ut av Rosneft.

– Jeg mener slik denne situasjonen har utviklet seg, så er det vanskelig for Equinor å være eksponert mot Russland. Vi må gjøre det vi kan for å støtte opp om Ukraina og det innebærer at også at man må gå gjennom alle de engasjementene og virkemidlene som er. Men beslutningen må Equinor komme til på egen hånd, sier Astrup til DN.

Vil høre

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Terje Aasland fra Arbeiderpartiet, sier at partiet ikke har drøftet Equinors samarbeid med Rosneft i lys av utviklingen i Ukraina.

– Men jeg registrerer hva BP gjør og så vil vi selvfølgelig avvente og høre hva Equinor tenker om denne situasjonen.

– Hva tenker du generelt om hvordan energiselskaper skal håndtere koblinger til Russland nå?

– Det er ingen tvil om at det som nå skjer i Ukraina har til dels dramatiske konsekvenser også for næringsvirksomhet opp mot Russland, men hva vi skal gjøre i enkelttilfeller og overfor enkeltselskaper har jeg ingen kommentar til akkurat nå.

DN har vært i kontakt med Statsministerens kontor og Næringsdepartementet, men har ikke lykkes i å få en kommentar så langt søndag kveld.

DN har også flere ganger snakket med Equinor om situasjonen i Russland og Ukraina i løpet av uken. Selskapet gjentar søndag kveld at det er bekymret for situasjonen, men gir ingen tegn på at det vurderer sin satsing i landet.

– Vi ser med stor bekymring på denne alvorlige situasjonen og de som rammes. Vi følger situasjonen tett og opprettholder en åpen dialog med norske og andre relevante myndigheter om vår virksomhet i landet, sier talsmann Ola Morten Aanestad i en epost søndag kveld.

– Vi har hatt tilstedeværelse i Russland i mer enn 30 år. Vårt hovedfokus nå er sikkerheten for våre ansatte.

– Kan ikke lenger fortsette

BP varsler søndag at det nå går ut av eierandelen på nær 20 prosent i Rosneft, trekker sine representanter ut av styret og dropper ut av tre andre samarbeidsprosjekter, med milliardtap.

– Vår involvering med Rosneft kan ikke lenger fortsette, sier BP-styrelederen Helge Lund.

Som toppsjef for daværende Statoil – nå Equinor – inngikk han selv avtaler om samarbeid med Rosneft.

Foran Vladimir Putin: Helge Lund signerte som Statoil-sjef en samarbeidsavtale for Barentshavet og Okhotskhavet med Rosnefts sjef Eduard Khudainatov i 2012. I dag er Lund styreleder i BP.
Foran Vladimir Putin: Helge Lund signerte som Statoil-sjef en samarbeidsavtale for Barentshavet og Okhotskhavet med Rosnefts sjef Eduard Khudainatov i 2012. I dag er Lund styreleder i BP. (Foto: ( Yana Lapikova/AP/NTB))

Selskapet inngikk et strategisk samarbeid om blant annet Barentshavet og Okhotskhavet med Rosneft i 2012, men hadde hatt aktivitet i landet siden 1990-tallet.

Selskapet var allerede partner på oljefeltet Kharyaga, og er siden blitt involvert i prosjekter med Rosneft som utviklingen av tungoljefeltet Nord Komsomolskoye i Sibir.

Equinor økte også sin eksponering så sent som i 2020, da det kjøpte eiendeler fra nettopp Rosneft.

I dag får Equinor omtrent 25.000 fat oljeekvivalenter per dag fra Russland, som tilsvarer så vidt over én prosent av selskapets produksjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.