Fredag legger den norske oljekjempen Equinor frem selskapets årsrapport for 2019.

Den viser et fall i lønn og bonus for konsernsjef Eldar Sætre.

Dette tjente de tre best betalte i konsernledelsen til Equinor i 2019. Året før i parentes.

  • Konsernsjef Eldar Sætre: 1,7 millioner dollar (2,1 millioner dollar).
  • Alasdair Cook 1,3 millioner dollar (853.000 dollar).
  • Margareth Øvrum, konserndirektør for utvikling og produksjon Brasil: én millioner dollar (914.000 dollar).

Flere går ned i lønn

Flere i konsernledelsen har gått ned i både fastlønn og bonuser, deriblant finansdirektør Lars Christian Bacher og driftsdirektør Jannicke Nilsson.

En person som imidlertid har fått en kraftig lønnsøkning er fornybarsjef Pål Eitrheim. Det forklares med at først ble sjef for denne virksomheten i august 2018. I fjor fikk han en samlet kompensasjon på 646.000 dollar.

Ny virkelighet

Virkeligheten er snudd på hodet for den norske oljekjempen Equinor og resten av bransjen. Oljeprisen har over halvert seg til under 30 dollar fatet som følge av koronaviruset og full priskrig mellom Saudi-Arabia og Russland.

– Jeg har aldri i nesten 40 år i industrien opplevd noe i nærheten av det vi ser nå, sa Eldar Sætre til DN onsdag.

Allerede da sa han at hans egen bonus for fjoråret ble kraftig redusert. Bonusen for 2020 kuttes helt etter at konsernledelsen har besluttet å avstå fra den. I tillegg vil det langsiktige incentivprogrammet bli kraftig redusert i år som en følge av at såkalte terskelverdier ikke oppnås. De er knyttet til mange enkeltfaktorer som for eksempel lønnsomhetsmål.

– Forventes å påvirke Equinor i lang tid

I årsrapporten for 2019 skriver Equinor at det er krevende å forutsi det fulle omfanget og varigheten av den driftsmessige og økonomiske innvirkningen koronaviruset har på Equinor. «En fortsatt utvikling av pandemien og tiltak innført av helsemyndigheter for å begrense spredning, skaper usikkerhet knyttet til viktige forutsetninger som anvendes i verdsettelsen av eiendelene våre og målingen av forpliktelsene våre», heter det i rapporten.

– Utbruddet av koronaviruset og det kraftige fallet i oljeprisen påvirker industrier og selskaper verden rundt, og forventes å påvirke Equinor i lang tid. Vi er et robust selskap med en sterk balanse og vi drar nå virkelig nytte av forbedringsarbeidet som er gjort i senere år, sier Eldar Sætre i en melding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.