Mandag kunngjorde det norske oljeselskapet Equinor at Eldar Sætre vil gå av som konsernsjef etter seks år bak rattet. Han tok over midt under forrige oljekrise og gir nå stafettpinnen videre til Anders Opedal midt i dagens oljekrise.

– Jeg synes Sætre har klart seg veldig bra. Altså, veldig bra. Ha har vært en konsernsjef til etterfølgelse og har gjort så å si alt riktig, sier analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux.

Han sparer ikke på rosen og gir den avtroppende konsernsjefen terningkast seks.

– Husk på at Eldar Sætre tok over selskapet i en helt ekstremt tøff periode. Han har fått to store oljekriser slengt i fanget og har kommet veldig godt ut av det, sier Holte.

Fremst i løypen

Under Sætres ledelse har Equinor skiftet navn fra Statoil og har satt seg klare mål om å tidoble fornybarproduksjonen innen 2026, samt halvere de samlede utslippene fra energiproduksjonen, inkludert forbruket, innen 2050.

Han har fått selskapet til å bli litt mer diversifisert og gjort det klart for en ny hverdag med tanke på energimarkedene. Det synes jeg han har klart veldig bra, sier Holte.

– Men mange av konkurrentene har også gjort det samme?

– Equinor har alltid vært kjent for at de har gått mye lenger enn konkurrentene om hva de tenker om utslipp og den grønne fremtiden for selskapet. Nå har BP riktignok kommet med nye mål, men Equinor har helt siden diskusjonen om at selskapet måtte bli et bredere energiselskap alltid ligget fremst i løypa med tanke på utslippsreduksjonsmål og størrelsen på fornybarporteføljen de sitter på, sier han.

Eldar Sætre
Eldar Sætre (Foto: Javad Parsa)

Best blant konkurrentene

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets har fulgt Equinor tett i en årrekke. Han mener Sætre har klart seg bra.

– Den perioden han har vært sjef har vært preget av flere oljenedturer, så det er klart at han har hatt en utfordring. Han har tatt investeringene betraktelig ned i den perioden og det er sikkert en prosess som ikke har vært helt uten smerte. Jeg synes han har navigert fornuftig gjennom det, sier han.

Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets, mener Sætre har navigert fornuftig.
Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets, mener Sætre har navigert fornuftig. (Foto: Elin Høyland)

Sveen-Nilsen har undersøkt hva slags totalavkastning målt i dollar Equinor har gitt sammenlignet med sammenlignbare selskaper, eller konkurrentene, BP, ConocoPhillips, Eni, Chevron, Shell, Total Exxon og Repsol.

Der ligger Equinor helt i toppsjiktet.

Sveen-Nilsen sier opptil 30 prosent av investeringene til Equinor vil gå til fornybart om fire-fem år.

– Det er et taktskifte sammenlignet med hva man har sett tidligere, men det gjelder de andre selskapene også med unntak av de amerikanske, sier han.

USA-tap «ikke avgjørende»

Sveen-Nilsen sier påtroppende konsernsjef Anders Opedal har ganske bred erfaring fra mange steder i selskapet, i tillegg til at han er den av de fire som er blitt trukket frem som mulige kandidater som er minst beheftet med tapene i Nord-Amerika.

– I hvor stor grad tror du de har lagt vekk på det?

– Jeg tror de har sett litt på det, men at det ikke har vært avgjørende.

– Hvordan tror du det blir for Opedal å ta over midt i en krise?

– Det tror jeg blir helt greit. Kriser kommer og går. Hvis man ikke klarer å håndtere det er jeg helt sikker på at Opedal ikke hadde vært her han er i dag. Sammenligner man Opedal med Sætre og Lund, vil hans rolle i energitransformasjonen være større og viktigere, sier Sveen-Nilsen.

Anders Holte i Kepler Cheuvreux tror Opedal blir en fortsettelse av Eldar Sætre.

– Jeg ser ikke for meg at det skjer så veldig mye nytt, men at man sørger for at stabiliteten blir der, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.