Equinor har utnevnt Anders Opedal som ny konsernsjef i Equinor fra 2. november 2020. Eldar Sætre vil fratre etter seks år som konsernsjef og mer enn 40 år i selskapet.

Det skriver selskapet i en børsmelding mandag morgen.

64-åringen fra Vartdal i Ørsta begynte å jobbe i Statoil i 1980, og har hatt en rekke toppstillinger i oljeselskapet som i dag er kjent som Equinor.

Før han tok over som konsernsjef i 2015 var Sætre finansdirektør i selskapet.

Det har lenge vært kjent at Sætre snart vil tre tilbake. I 2018 benyttet han ikke anledningen til å gå av. Han ble spurt av styret om å fortsette og valgte å forlenge kontrakten med inntil fem år.

– Jeg har tilbragt hele mitt yrkesaktive liv i Equinor. Jeg er glad i dette selskapet og det har virkelig vært et privilegium å få jobbe med alle de fantastiske folkene i Equinor gjennom fire tiår. Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd sammen. Takket være utrettelig innsats fra kompetente og dedikerte medarbeidere i hele selskapet, er Equinor i dag et sterkere og mer konkurransedyktig selskap, bedre forberedt for lavkarbonfremtiden enn noensinne. Jeg kjenner Anders godt og er helt sikker på at han er den rette til å lede selskapet videre i den neste fasen av energitransisjonen, sier Sætre i meldingen.

Har gått gradene

Påtroppende sjef Opedal har gått gradene i Equinor siden han startet i 1997. Da kom han fra de internasjonale oljeservicegigantene Schlumberger og Baker Hughes.

Han har internasjonal erfaring fra tiden som landsjef i Brasil hvor selskapet har de største investeringsplanene de neste fem årene og er svært godt likt internt i selskapet.

Anders Opedal tar over som konsernsjef i Equinor.
Anders Opedal tar over som konsernsjef i Equinor. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Opedal kommer fra stillingen som konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring. Han er ingeniør med mastergrad fra NTNU og har en MBA fra Heriot-Watt University i Edinburgh.

Han blir den første ingeniøren til å sitte i sjefsstolen i Equinor.

– Det er en ære, og jeg er stolt over å få ansvaret som konsernsjef i Equinor. Jeg har sterk tro på Equinor og på alle våre medarbeidere, på vår evne til å skape endring og fortsatt langsiktig verdiskaping for våre aksjonærer også i en lavkarbonfremtid. Vi har et godt utgangspunkt for det som blir en stor omlegging, med en attraktiv portefølje, enestående kompetanse, teknologi og innovasjonsevne, engasjerte medarbeidere og sterke verdier som vil guide oss gjennom denne prosessen. Sammen skal vi akselerere utviklingen av Equinor som et bredt energiselskap og vår vekst innenfor fornybar energi, sier Opedal i en melding.

Jobbet under syv konsernsjefer

Eldar Sætre var den første konsernsjefen i Equinor som ble hentet fra interne rekker.

Han ble ansatt som nyutdannet i Statoil i 1980 og har jobbet under syv konsernsjefer før han selv ble konstituert konsernsjef høsten 2014. Fra februar 2015 ble han Statoils åttende konsernsjef.

I februar 2015 befant oljebransjen seg midt i en krise da Sætre tok over som toppsjef, og denne våren har han ledet Equinor gjennom en global pandemi.

– Dette er en helt ekstraordinær situasjon der vi har mange utfordringer samtidig. Det er veldig krevende. Jeg har aldri i nesten 40 år i industrien opplevd noe i nærheten av det vi ser nå. Både kompleksitet, omfanget, hurtigheten og ikke minst usikkerheten. Dette påvirker enkeltpersoner, familier, samfunnet, industrien og oss som selskap, sa Sætre til DN i mars.

Under Eldar Sætres ledelse skiftet gamle Statoil i 2018 navn til dagens Equinor til svært blandede reaksjoner. Ifølge selskapet var det gamle navnet i for stor grad knyttet til oljeproduksjon.

DNTV direkte | Ny konsernsjef i Equinor, pressekonferanse
49:18
Publisert:

De siste årene har Equinor vridd seg mer i retning av å bli et bredere energiselskap, selv om mesteparten av produksjonen i aller høyeste grad fremdeles kommer fra olje og gass. Equinor har gått inn i større havvindprosjekter som Hywind Tampen, Doggerbank og Empire Wind offshore New York, samt utvikling av fangs og lagring av karbon.

Så langt har Equinor investert rundt tre milliarder dollar i fornybar energi. Selskapet venter å tidoble fornybarproduksjonen innen 2026. I februar la Equinor frem ambisjoner om å bli karbonnøytral innen 2030 og halvere de samlede utslippene fra energiproduksjon, inkludert forbruket, innen 2050.

Forrige måned skrev DN at fire Equinor-topper skal ha blitt bedt av styret om å holde en presentasjon om hva de tenker skal bli fremtidens Equinor om de får toppjobben i Norges største selskap. De fire som skal ha vært inne hos styret er:

  • Irene Rummelhoff (53), konserndirektør og øverste leder for forretningsområdet MMP (Markedsføring, midtstrøm og prosessering).
  • Lars Christian Bacher (55), konserndirektør for finans.
  • Torgrim Reitan (51), konserndirektør og sjef for den internasjonale virksomheten
  • Anders Opedal (52), konserndirektør Teknologi, prosjekter og boring (TPD).

Hverken Sætre eller styreleder Jon Erik Reinhardsen ønsket da å si noe om når avgangen kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.