– Jeg skrev at jeg tror aksjen skal ned én til tre prosent ved børsåpning, og så komme seg litt gjennom dagen, sier aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets etter å ha sendt ut et analysenotat til sine kunder onsdag morgen i kjølvannet av Equinors kvartalstall.

Det første kvarteret etter handelsåpning klokken ni falt kursen drøyt tre prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag, før den etterhvert krabbet litt opp igjen. Ved tolvtiden var kursen to prosent ned.

I fjerde kvartal leverte nemlig Norges største oljeselskap et justert driftsresultat på 4,4 milliarder dollar. På forhånd hadde analytikere ventet et resultat på 4,78 milliarder dollar, ifølge TDN Direkt. Til sammenligning fikk Equinor et justert driftsresultat på 3,96 milliarder dollar i siste kvartal i 2017.

Sveen-Nilsen ser likevel flere lyspunkter. Han viser til at Equinor jekker opp utbytteutbetalingene med 13 prosent. I tillegg kommer selskapet for første gang med en produksjonsguiding helt frem til 2025, som viser at selskapet skal levere tre prosent årlig vekst fra 2019.

– Det er ganske sterkt, sier Sveen-Nilsen.

Han tror også selve kapitalmarkedspresentasjonene i London i formiddag vil være med på å gi aksjekursen drahjelp oppover igjen.

– Vi snakket om det på morgenmøtet. Det er påfallende. Stort sett går aksjen bra den timen eller to de holder på med kapitalmarkedsdagen, sier han.

Svakt kvartal

Også aksjeanalytiker Trond Omdal i Fearnley Securities mener fjerdekvartalstallene var skuffende.

– Overskriften var at det var et svakere fjerde kvartal enn ventet, men det er en del på grunn av at kraftig fall i oljeprisen i tillegg til engangskostnader ved oppstart av Aasta Hansteen og Mariner. Internasjonalt var det litt bedre, mens tradingresultatet var litt svakere, sier Omdal.

I likhet med Sveen-Nilsen trekker han frem den langsiktige produksjonsguidingen som et pluss.

– Det som er positivt er at de gir økt synlighet med økt produksjonsvekst på tre prosent helt frem til 2025 som ligger over vårt estimat. De har fremdeles en flat capex guiding på 11 milliarder dollar. Det er positivt. Vi synes det er positiv at de forlenger snittet til 2021, sier Omdal.

Et «ekstremt godt år»

Oppsummert mener han 2018 var et «ekstremt godt år» med kontantstrøm på 6,3 milliarder dollar til tross for svakere enn ventet fjerdekvartalsresultat. Han viser til at gjeldsgraden er redusert fra 29 prosent for ett år siden til 22 prosent, at investeringene kom inn på 9,9 milliarder dollar versus et anslag på 11 milliarder dollar for ett år siden.

– De guidet 2019 produksjon flatt og det var litt i underkant av vårt estimat. Det er positivt at de hever utbyttet mer enn ventet, som bør legge et gulv for aksjen på i overkant av 200 kroner. Men det må legges inn forventninger om ytterligere vekst hvis aksjen skal komme over 250 kroner. Når du har såpass lav gjeldsvekst og oljeprisen holder seg over 70 dollar fatet, så vil man etter hvert forvente at utbyttene skal opp, eventuelt i kombinasjon med gjenkjøp av aksjer, som det litt skuffende ikke ble annonsert i dag, sier Omdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De greiene her er bare helt sjukehus
Vi tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller.
02:34
Publisert: