– Rapporten er mye bedre enn ventet, men på grunn av sammensetningen i inntjeningen er den ikke egnet for å øke estimatene i 2020. Det er MMP-segmentet som trekker opp, men det er en lavmultippel-business som ikke er en del av kjernevirksomheten, sier oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.

Fredag morgen la oljegiganten Equinor frem resultater for et koronapreget andre kvartal. Den ferske rapporten viser et justert driftsresultat på 354 millioner dollar, mot 3.1543 millioner i samme kvartal i fjor.

Driftsresultatet i henhold til regnskapsstandarden IFRS endte på minus 470 millioner dollar.

Overrasket over rekordhøye inntekter

Det er tradingvirksomheten, MMP, som bidrar kraftig til resultatet. I kvartalet fikk forretningsområdet en rekordhøy inntjening på 1161 millioner dollar før skatt.

Det er nesten en milliard dollar mer enn i samme kvartal i fjor. MMP er ansvarlig for all handel av olje og gass og selskapets raffinerier.

I likhet med Sveen-Nilsen mener analytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets at det stikker seg ut.

– MMP-segmentet leverer ekstremt sterke tall, og vi vet at det pleier å være motsyklisk. De kan gjøre gode trades og finne gode penger på lav oljepris. Sånn sett er det ikke overraskende at segmentet leverer godt, men at det er «all time high»-nivåer er overraskende, sier han.

Noe av økningen skyldtes en gevinst på 150 millioner dollar fra reforhandling av en gasskontrakt. Det er store gevinster fra handel i et svært volatilt olje og gassmarked som er årsaken til den uvanlig høye inntjeningen innenfor dette forretningsområdet.

Bruaset i Nordea Markets er klar på at MMP-inntjeningen ikke vil gi samme aksjekurseffekt, gitt at det ikke er en del av selskapets kjernevirksomhet.

– MMP er et lavmultippel-segment, og blir nødvendigvis ikke sett på som et kjernesegment. Ser man på aksjekursen, så får man ikke betalt på samme måte som hvis overraskelsen på inntjeningen hadde kommet fra et kjernesegment som for eksempel produksjon, sier han.

Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets.
Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)

«Et gjennomgående tema»

Samtidig som det justerte resultatet falt kraftig, foretok Equinor nedskrivninger på til sammen 374 millioner dollar i kvartalet. Det tilsvarer om lag 3,4 milliarder norske kroner.

I rapporten skriver Equinor at nedskrivningene i kvartalet i hovedsak kan tilskrives et gassprosesseringsanlegg i Norge og leting.

Selskapet fastholder en oljepris på 77 dollar fatet som utgangspunkt for test av nedskrivninger i 2025, og 80 dollar i 2030. Dette er de samme anslagene som ved utgangen av 2019.

– Vi lener oss på egne vurderinger, og på hva uavhengige analytikere gjør av dette, sa Eldar Sætre under kvartalspresentasjonen. Han viser blant annet til analysebyråene Woodmac og Energy Aspect.

Flere internasjonale oljegiganter, som BP, Royal Dutch og Shell, har senket sine langsiktige oljeprisanslag som følge av koronakrisen.

– Oljeprisanslagene har vært et gjennomgående tema i lang tid, men om de skulle forandre på noe der blir ren spekulasjon. Det er ikke kursdrivende selv om man endrer på det som trigger store nedskrivninger, fordi det er veldig få som ser på pris til bok når man skal verdsette Equinor, sier Bruaset i Nordea Markets.

«Bom der det gjaldt som mest»

Jon Masdal i DNB Markets konstaterer i en kommentar at justert driftsresultat ble bedre enn ventet både av meglerhuset selv, og konsensus blant analytikere.

Også han trekker frem det han kaller et eksepsjonelt sterkt resultat fra tradingvirksomheten, men mener at «det ble bom der det var aller viktigst».

– Selv trading-resultatet var positivt, mener vi at det ikke bør fremskrives for mye. Sannsynligvis vil det kun komme mindre konsensusendringer på bakgrunn av denne rapporten, skriver han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.