Oppturen etter oljekrisen er tilsynelatende over for Equinor.

I første kvartal leverte oljeselskapet et justert driftsresultat på 4,2 milliarder dollar etter en omsetning på 16,48 milliarder dollar.

Til sammenligning hadde selskapet et justert driftsresultat på 4,4 milliarder dollar etter en omsetning på 19,9 milliarder dollar i samme periode året før.

Før resultatfremleggelsen var snittanslaget fra aksjeanalytikerne henholdsvis 3,9 milliarder dollar i justert driftsresultat og 18,4 milliarder dollar i omsetning, ifølge en rundspørring fra TDN Direkt.

Equinor-sjef Eldar Sætre er fornøyd med resultatet for kvartalet som etter skatt var bedre enn samme periode i fjor:

– Kontantstrømmen fra drift var sterk på 6,5 milliarder dollar i første kvartal, og vi har redusert gjeldsgraden vår til 19,4 prosent. Vi opprettholder høy produksjon, et sterkt kostnadsfokus og streng kapitaldisiplin, og vi er i rute for å levere på vår guiding fra kapitalmarkedsoppdateringen i februar, sier Sætre i en melding.

Venter lik produksjon som i fjor

Den norske oljegiganten gjør ingen endringer i guidingen for hverken produksjon eller investeringer. Det gjentas at produksjonen i 2019 vil ligge på omtrent samme nivå som i 2018 og at produksjonsveksten ventes å komme fra nye prosjekter fra neste seks årene.

I år ventes det fremdeles at det skal gjøres organiske investeringer for rundt 11 milliarder dollar.

Styret i Equinor har besluttet et utbytte på 0,26 dollar per aksje, akkurat slik som ventet.

Ti prosent ned

Et svakt gassmarked er blant faktorene som gjør livet surere for Equinor, en nokså bra oljepris til tross. Det har bidratt til at selskapet har levert den svakeste totalavkastningen blant sammenlignbare selskaper målt i dollar de siste tolv månedene ifølge en oversikt fra Macrobond. Inkludert utbytteutbetalinger har Equinor-verdiene tapt seg ti prosent i perioden. Til sammenligning har store oljeselskaper som Exxon og BP levert positiv aksjonæravkastning i dette tidsrommet.

Hvis en bare ser på kursutvikling uten utbytte, er det kun de mindre selskapene Encana og Occidental som har gjort det dårligere de siste tolv månedene, ifølge en løpende oppdatert oversikt på Equinors egen hjemmeside. Der oppgis kursutviklingen til minus 15 prosent på New York-børsen.

Til sammenligning fikk toppsjef Sætre nær maksimal uttelling i bonustildelingen for 2018 med den begrunnelsen at selskapet hadde gjort det så bra i forhold til sine konkurrenter.

- Vi håpet å finne en grunn til å kjøpe Equinor etter en svak aksjekursutvikling mot den syntetiske indeksen. Likevel, når en tar Equinors høye eksponering mot den europeiske gassprisen med i betraktningen, blir vi ikke overbevist om å kjøpe aksjen, skriver aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i et forhåndsnotat.

Gassprisene har vært særlig svake siden i høst, noe som reflekterer stadig større volumer av tilgjengelig flytende, nedkjølt naturgass (LNG). I deler av gassmarkedet følger også gassprisene fortsatt oljeprisen med en tidsforsinkelse, noe som gjør at vinterens oljeprisnedtur fortsatt merkes.

Sveen-Nilsen har vært nøytral til Equinor-aksjen siden oktober. Nå mener han signaler om tidligere oppstart enn ventet av gigantfeltet Johan Sverdrup er blant nyhetene som eventuelt kan løfte Equinor.

Blandet dom

Av de tretten aksjeanalytikerne som bidro med analyser til TDN Direkt i forkant av resultatfremleggelsen, hadde seks en kjøpsanbefaling, seks en hold-anbefaling, mens én analytiker anbefalte sine kunder å selge Equinor-aksjen.

Gjennomsnittlig kursmål lå på 221 kroner. Til sammenligning lå Equinor-kursen på 190 kroner torsdag ettermiddag, og markedsverdien på 634 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.