Equinor leverer fredag plan for utbygging og drift (pud) for elekstrifiseringsprosjektet for plattformene som produserer olje fra Troll-feltet i Nordsjøen. Dette er B- og C-plattformene – den store A-plattformen som produserer gass får allerede strøm fra land.

Investeringene blir på 7,9 milliarder kroner, og prosjektet er blitt lovet støtte fra Næringslivets NOx-fond på totalt 520 millioner norske kroner.

– Elektrifisering er avgjørende for at vi skal lykkes med å redusere utslippene fra norsk sokkel, og vi har ambisiøse planer for dette. Partnerskapets beslutning om å elektrifisere Troll B og Troll C vil gi store utslippskutt. Troll-området vil i mange tiår fremover levere enorme mengder energi med lave utslipp og stor verdiskaping for selskapene og for Norge, sier Kjetil Hove, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Prosjektet skal kutte en halv million tonn karbondioxid hvert år, sier hans forgjenger Arne Sigve Nylund, som nå er sjef for teknologi, prosjekter og boring, under en Teams-presentasjon på fredag. Det tilsvarer omtrent tre prosent av utslippene på sokkelen.

Troll B skal være delvis elektrifisert i første kvartal 2024, og Troll C fullelektrifisert innen andre kvartal 2026. Equinor er operatør på Troll, og partnerne er Petoro, Shell, Total og ConocoPhillips.

Prosjektet føyer seg inn i det som er forventet å bli en bølge av utbygginger på norsk sokkel i årene som kommer, takket være den sjenerøse skattepakken oljenæringen fikk i fjor.

Stortinget vedtok i fjor midlertidige endringer i petroleumsskattesystemet som kort fortalt gir selskapene muligheten til å fremskynde avskrivninger for investeringer på den skattbare inntekten i fjor og i år, samt for prosjekter som det leveres en pud for innen utløpet av 2022. Finansdepartementet beregner at ordningen vil tilføre oljeselskapene 115 milliarder kroner i likviditet i år og neste år, og gi et provenytap for staten over tid på om lag åtte milliarder.

– Det har ført til større forutsigbarhet. Vi kan fortsette å sanksjonere viktige prosjekter og ikke minst lønnsomme prosjekter, sier Nylund fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.