Equinor kom onsdag med beskjeden om at de skal nedbemanne i USA, Canada og Storbritannia med 20 prosent av de ansatte, og 50 prosent av konsulent- og entreprenørbruk.

I tillegg til dette skal Equinor som tidligere annonsert heller ikke bore noen nye ukonvensjonelle brønner i USA i år. Med andre ord settes letingen etter nye brønner med skiferolje i USA på vent.

Erik Haaland, kommunikasjonssjef i Equinor, forteller at nedbemmaningene som ble kjent i dag ble varslet for de ansatte allerede før sommeren, i tråd med at selskapet ønsket å gå gjennom lønnsomheten i utenlandssatsingen.

Han avviser at bakgrunnen for kostnadskuttene handler om de estimerte 200 milliardene som Equinor har tapt i USA, men at det må forstås i lys av koronavirusets effekt på oljebransjen.

– Hvor mange stillinger er det snakk om?

Det vil vi nå se på når vi går inn i den konkrete prosessen, jeg ønsker ikke å gå inn på detaljer, men det er potensielt snakk om flere hundretalls ansatte, sier Haaland.

Vil spare én tredjedel av kostnadene

Haaland viser til at Equinor hele tiden vurderer forbedringer, og at de ut ifra både aktivitet og etterspørsel har sett mulighetene for å kutte noe av virksomheten utenlands. Han forteller at det grep som skal sikre at selskapet er konkurransedyktige på prisnivå innenfor olje og gass.

– Hvor mye vil Equinor spare på dette?

– Vi har satt oss som mål å redusere 30 prosent av kostnadene for de områdene vi har sett på.

– Planlegger dere ytterligere kutt?

– Det både Eldar Sætre og Anders Opedal har gjentatt flere ganger er at det i fremtidens Equinor sannsynligvis vil være færre ansatte enn det vi ser i dag, og da må vi se på hele organisasjonen og jobbe med dette hele veien, sier Haaland.

– Vil det være aktuelt å kutte i Norge også?

– Det blir å spekulere. Det vi har sett på nå er deler av vår internasjonale satsing, og det er det som er fokuset for øyeblikket.

Påytoppende konsernsjef i Equinor, Anders Opedal.
Påytoppende konsernsjef i Equinor, Anders Opedal. (Foto: Gunnar Lier)

Opedal varslet gjennomgang

Equinors nye konsernsjef Anders Opedal sa i et intervju med DN tidligere i august at han ville ta en grundig gjennomgang av hele Equinors portefølje.

– Vi kommer til å se nøye på hvor vi har hatt god inntjening og hvor vi ikke har lykkes. Hvorfor har vi lykkes på noen områder og hvorfor har vi ikke lykkes på andre områder. Så må vi sikre oss at i den videre utvikling baserer seg på kompetansen og styrken til selskapet, sa Opedal.

Han fikk da spørsmål om selskapet ville fortsette med produksjon på land i USA.

– Hører produksjon på land i USA hjemme i et selskap som skal være en pådriver for det grønne skiftet?

– Jeg skjønner godt spørsmålet ditt. Men la meg få lov til å komme tilbake til det. Nå har jeg satt en retning, også har jeg lyst til å jobbe sammen med teamet og hele Equinor for å utvikle strategien, sa Opedal da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Barth Eide om oljeprisestimatene: – Jeg er litt bekymret over at vi tenker så annerledes
Energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Espen Barth Eide er bekymret for at Equinor ikke tar inn over seg den grønne bølgen i Europa.
02:06
Publisert: