Mandag morgen ble Mongstad-raffineriet rammet av enda en lekkasje. Hovedtillitsvalgt Raymond Midtgård i Safe-klubben på Mongstad mener lekkasjene kommer fordi vedlikeholdsarbeidet ble forsømt i år med lav inntjening og kostnadskutt, for eksempel i perioden 2008 til 2010.

– Det avdekkes daglig flere og flere rør som må repareres før det blir lekkasje, sier Midtgård.

– Vi bruker forferdelig mye penger på vedlikehold nå. Det som er feilen er at vi skulle gjort det for mange år siden, sier han.

Største i historien

Equinor-talskvinne Elin Isaksen bekrefter at raffineriet gjennomgår en storstilt oppussing nå, og betegner arbeidet som den største rehabiliteringsjobben i selskapets historie.

– Vi har tidligere erkjent og selv påpekt at vi ikke har gjort gode nok vurderinger angående vedlikehold, sier Isaksen.

– Overflatevedlikeholdsprogrammet begynte i 2008. Det har blitt intensivert siden 2016. Det er det største rehabiliteringsprosjektet som Equinor har utført. I 2018 bruker vi 620.000 arbeidstimer på robustgjøring av anlegget, tilsvarende 500 millioner kroner. Arbeidet vil også pågå neste år, sier hun.

For tiden er «robustgjøring» det store mottoet på Mongstad, og anlegget skal settes i stand for et mulig liv frem mot 2040. Ifølge Midtgård vil dette robustgjøringsarbeidet pågå til 2020 før anlegget er i den ønskede tilstanden.

Ikke første gang

Mongstad-anlegget har rapportert om en serie uønskede hendelser de siste årene, og tillitsvalgte har gjentatte ganger uttrykt bekymring.

En stor lekkasje i 2016 fikk daværende hovedtillitsvalgt Jan-Eirik Feste fra Safe-klubben på Mongstad til å gå ut i DN og si at raffineriet var kjørt for hardt, og at en nå betalte prisen for det. Han viste til at revisjonsstanser var blitt utsatt, og at Equinor til dels var gått over til såkalt visuell inspeksjon fremfor å gjøre grundige målinger av korrosjon og tykkelse på rør og plater.

– En bil skal på EU-kontroll annethvert år. Da oppdager en feil. Men her har en skjøvet problemene foran seg, sa Feste.

Raffineriet har i lange perioder gått dårlig, og en rekke kostnadskutt har vært gjennomført. Mongstad-raffineriet er for øvrig kjent for store overskridelsene knyttet til utvidelsen på 80-tallet, overskridelser som foranlediget konsernsjef Arve Johnsens avgang i selskapet som den gang het Statoil.

Alvorlig sak

Hva som er årsak til lekkasjen mandag, vil ikke Isaksen si noe om.

– Det er for tidlig å spekulere på, sier hun.

Det var lettantennelig flytende petroleumsgass som lekket ut fra den eldste delen av anlegget fra klokken åtte til kvart over ni. Anlegget som hadde lekkasjen produserer nafta, en komponent som brukes i produksjon av bensin. Isaksen vil ikke spekulere på hvor lett utslippet kunne blitt antent.

– Alle lekkasjer som oppstår, tar vi alvorlig. Det er derfor vi kjørte i gang med å flytte folk ut av anlegget, sier Equinor-talskvinne Elin Isaksen.

Rundt 300 personer ble evakuert. Equinor stanset lekkasjen ved nødavstengning og trykkavlastning av det aktuelle anlegget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart innspurt i avgjørende klimaforhandlinger i Polen: Dette må du vite
DNs politiske redaktør Kjetil Alstadheim gir deg bakteppet.
00:00
Publisert: