– Det virker usannsynlig at det kommer nå, sier ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen.

Torsdag morgen sprakk den overraskende nyheten om at operatør Equinor og de andre partnerne på det omdiskuterte Wisting-feltet har besluttet å utsette investeringsbeslutningen.

Equinor trekker frem både økte kostnader og usikkerheten som er skapt etter at regjeringen i statsbudsjettet foreslo å stramme inn den såkalte oljeskattepakken. Den gir gunstige betingelser for prosjekter som leveres til myndighetene innen slutten av 2022 og godkjennes i 2023 – noe som nå ikke blir tilfelle for Wisting.

Det oppdaterte investeringsestimatet for Wisting er nå på 104 milliarder kroner. Det er en stor økning fra siste estimat fra selskapet på 60–75 milliarder kroner. Men prosjektet har positiv nåverdi før og etter skatt etter kostnadsøkningen, sier Equinor.

Rettighetshaverne i Wisting-prosjektet er operatør Equinor og Aker BP med en eierandel på 35 prosent hver, mens Petoro og Inpex eier henholdsvis 20 og ti prosent.

Tror Aker BP må ta stor nedskrivning

Olaisen i ABG Sundal Collier hadde et kostnadsestimat på rundt 70 milliarder kroner knyttet til Wisting. Analytikeren er overbevist om at beslutningen også er blitt tatt på bakgrunn av det han beskriver som politisk press.

På spørsmål om hva han begrunner det med, svarer Olaisen:

– De kunne for eksempel valgt å si at de utsetter avgjørelsen til neste år, men når de sier «før 2026» lukter det at utsettelsen er som den er fordi de ikke tror den vil bli spiselig for dagens regjering. Det er ingen garanti for at det vil komme en «Wisting-vennlig» regjering, men det er den store usikkerheten.

– I tillegg vet man heller ikke hva strømprisen vil være på om fire år, ei heller gassprisen. Med den forespeilede elektrifiseringen av prosjektet er det nok et usikkerhetsmoment, legger analytikeren til.

Olaisen sier at han opererte med en nåverdi på prosjektet på elleve milliarder kroner, og en skattemessig nåverdi på 36 milliarder kroner.

– For Equinor sin del er det om lag 1,4 kroner per aksje, og cirka syv kroner per aksje for Aker BP. For Equinor er det en halv prosent av dagens aksjekurs, men Aker BP må trolig ta en stor nedskrivning på dette, sier analytikeren, som også trekker frem at Lundin, som nå er en del av Aker BP, kjøpte seg inn i Wisting-prosjektet i fjor.

– Lundin betalte 320 millioner dollar, en investering som er verd null nå.

Slik svarer Aker BP-talsmann Ole-Johan Faret:

– Når det gjelder eventuelle regnskapsmessige konsekvenser, vil dette bli vurdert på vanlig måte frem mot neste regnskapsfremleggelse.

Både Equinor og Aker BP falt nesten tre prosent på Oslo Børs like etter klokken 12, men det gjorde også oljeprisen, som gjerne påvirker disse aksjene.

Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets. Foto: Fartein Rudjord
Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets. Foto: Fartein Rudjord (Foto: Fartein Rudjord)

– Et klart tegn

Teodor Sveen Nilsen, som følger Equinor tett for Sparebank 1, sier utsettelsen «ikke er helt sjokkerende».

Selv om Equinor viser til både økte kostnader og «usikkerhet rundt rammebetingelser», er ikke analytikeren i tvil om hva som har veid tyngst.

– Det er skatt som er det viktigste, ferdig snakka. Når det ikke kommer inn under de gunstige skattevilkårene blir det mye mindre attraktivt.

På spørsmål om hvordan han stiller seg til Olaisens teori om at utsettelsen kan være spikeren i kisten for Wisting-prosjektet, svarer Sveen Nilsen at det ikke er noe han er helt uenig i.

– Det bekrefter min mistanke om at Wisting, som allerede var et marginalt prosjekt, kanskje ikke har livets rett. Symboleffekten det sender ved at de nå ikke sender inn PUD for å få gunstigere skattevilkår, er et klart tegn på at det er vesentlig redusert sannsynlighet for at prosjektet blir noe av.

Fornøyde politikere

Miljøvernorganisasjoner og politiske partier som Venstre, SV og Rødt har alle manet til kamp mot utbyggingen av Wisting. Utsettelsen kommer kun dager etter at Miljødirektoratet kom med ny kritikk av Equinor og oljeselskapets arbeid med konsekvensutredningen av det omdiskuterte prosjektet.

– Dette er en beslutning til å bli glad av. Klimapolitisk gir det ingen mening å starte opp med et nytt oljefelt nå, så det er bra at det utsettes. Avgjørelsen må til slutt bli at prosjektet skrinlegges, sier Venstre-politiker Ola Elvestuen til DN.

Ola Elvestuen.
Ola Elvestuen. (Foto: Gunnar Lier)

Han får støtte fra SVs Lars Haltbrekken, som nå håper og tror at hele prosjektet blir lagt på is.

– Det kommer ikke inn under oljeskattepakken, og det reduserer faren for at staten går på en økonomisk smell, sier han.

Hos Natur og Ungdom er det også jubel:

– Dette er spikeren i kisten for olje i nord. Beslutningen viser at tiden for store utbygginger er forbi. Nå må politikerne sikre at industrikapasiteten som er blitt satt av til Wisting heller må gå til grønne prosjekter, sier leder Gina Gylver, som mener miljøbevegelsen har bidratt til utsettelsen gjennom mobiliseringen til prosjektet.

Fagforbundet Industri Energi er på sin side svært skuffet over utsettelsen og forbundsleder Frode Alfheim understreker en forventning om at det ikke betyr skrinlegging av prosjektet.

– Equinor må sikre at det fortsatt jobbes aktivt med prosjektet, med fortsatt med mål om at det skal bli gjennomført, sier Alfheim i en pressemelding.

Equinor selv understreker at selskapet fortsatt har tro på Wisting, og at det blant annet skal forsøke å bedre økonomien i prosjektet gjennom leting etter tilleggsressurser i området.

Frode Alfheim.
Frode Alfheim. (Foto: Gorm K. Gaare)

Oljeministeren: – Ansvarlig tilnærming

Det er også forventningen regjeringen har til selskapet, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

– Jeg tar Equinors beslutning til etterretning. Jeg har forståelse for at Equinor har behov for å se på mulighetene for å få ned kostnadene knyttet til Wisting-utbyggingen. Det ser jeg på som en ansvarlig tilnærming til et så stort prosjekt. Samtidig er jeg glad for at Equinor sier at de ikke avlyser utbyggingsplanene, men at de utsetter dem, sier han i en epost til DN.

– Regjeringen er opptatt av at ressursene på sokkelen skal forvaltes godt, og Wisting er et funn som kan bidra til å videreutvikle petroleumssektoren på en måte som kommer samfunnet til gode. Derfor ser jeg frem til det videre arbeidet Equinor nå skal utføre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.