– Jeg er mildt sagt overrasket over at statens eget oljeselskap legger til grunn en oljepris som forutsetter at verden ikke når sine klimamål. Equinor inngår med dette et veddemål mot Parisavtalen og de helt nødvendige utslippskuttene.

Det sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV), etter at konsernsjef i Equinor Eldar Sætre før helgen uttalte til DN at han fortsatt tror på høy oljepris. Dermed tror han på en langt høyere oljepris enn konkurrentene.

Equinor tror fortsatt på en oljepris på 77 dollar i 2025 og 80 dollar i 2030. Equinors anslag innebærer at selskapet unngår å måtte ta enorme nedskrivninger av verdien av selskapets portefølje av olje- og gassprosjekter.

Sætre innrømmer at anslagene ikke er i tråd med togradersmålet, og det reagerer Haltbrekken kraftig på.

– Det viser at Equinor vet hva de gjør. De styrer verden inn i en klimakrise med åpne øyne. De opptrer helt uansvarlig. Det er uakseptabelt, sier Haltbrekken.

Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre under andrekvartalspresentasjon.
Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre under andrekvartalspresentasjon. (Foto: Javad Parsa)

Han frykter at Equinor legger til grunn en så høy oljepris for å få gjennomslag for oljeutbygging.

– Har man en oljepris på 80 dollar i 2030 vil de kunne fremstille det som lønnsomt for politikerne å gjennomføre nye oljeprosjekter. Jeg frykter at de kommer med disse prisanslagene for å presse gjennom flere oljeutbygginger langt nord i Barentshavet, i sårbare havområder.

Nå vil han ha olje- og energiminister Tina Bru (H) på banen.

– Kan regjeringen akseptere at statens eget oljeselskap handler i strid med nasjonal og internasjonal klimapolitikk? Hva vil hun gjøre med det?

Dersom de ikke får tilfredsstillende svar fra statsråden, tar han saken videre til Stortinget.

– Ikke særlig realistisk

Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier at han er overrasket over at Equinor ikke følger sine europeiske kolleger Eni, BP og Total, som alle har justert ned sine anslag for fremtidig oljepris.

– Ingen har en fasit, men for meg virker 80 dollar i 2030 ikke særlig realistisk når man tar innover seg den store omvandlingen i energibruken som ventes når klimatiltakene begynner å slå inn gjennom 2020-tallet, sier Barth Eide.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide er overrasket over Equinors høye oljeprisanslag.
Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide er overrasket over Equinors høye oljeprisanslag. (Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix)

– Min bekymring er at en urealistisk høy forventet fremtidspris kan medføre beslutninger som ikke står seg godt i det lange løp, og at man da ikke griper de mulighetene som ligger i fornybar-teknologi i tide. Ikke minst mener jeg at vi i Norge må erkjenne at fremtiden for norsk naturgass ikke er den samme som vi trodde for bare få år siden.

Avviser kritikken

Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor, sier at det er regnskapslovgivningen og internasjonale regnskapsstandarder som pålegger Equinor å legge til grunn den langsiktige oljeprisen de samlet sett vurderer som mest sannsynlig.

– Vi har ikke anledning til å sette en pris vi håper på fordi den er best konsistent med Parisavtalen eller for eksempel velge en lav pris av forsiktighetshensyn, sier Pedersen om kritikken fra Haltbrekken og Barth Eide.

– Det innebærer ikke et veddemål mot Parisavtalen. Tvert imot har vi lagt frem en strategi for å kutte utslipp og utvikle Equinor som et bredt energiselskap i samsvar med Parisavtalen. Om noe er vår strategi et veddemål for Parisavtalen, understreker han.

Han påpeker at for å sikre at prosjektene er robuste tester de dem mot vesentlig lavere priser enn det de tror er mest sannsynlig, og legger til grunn en sterkere klimapolitikk enn det de har i dag.

DN har bedt om en kommentar fra olje- og energiminister Tina Bru.

Politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Erlend Jordal (H) skriver i en epost søndag kveld at det er Equinors styre og ledelse som har ansvaret for den forretningsmessige ledelsen av selskapet, herunder hvilke prisforventninger som legges til grunn i regnskapsrapporteringen.

– Equinor har opplyst at de ved investeringsbeslutninger gjør vurderinger mot vesentlig lavere priser enn de langsiktige prisforventningene og at Equinor utvikles som et bredt energiselskap i tråd med Parisavtalen, skriver Jordal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.