Det er fortsatt ikke enighet mellom Lederne og Norsk olje og gass (Norog). Som tidligere varslet trappes derfor streiken opp fra midnatt natt til mandag 5. oktober. Det meldte arbeidstagerorganisasjonen Lederne i en melding i natt.

Mandag morgen skriver oljegiganten Equinor at til sammen 54 medlemmer av fagforeningen Lederne tas ut i streik på Gudrun, Gina Krog og Kvitebjørn. Valemon-feltet er knyttet til Kvitebjørn, og må derfor også stenges.

Produksjonen på Johan Sverdrup-plattformen opprettholdes inntil videre. Der har 43 medlemmer av Lederne vært i streik siden onsdag morgen.

Åtte prosent av norsk produksjon

Streiken har pågått siden onsdag forrige uke.

I tillegg til de fire Equinor-opererte feltene må også Neptune Energy-opererte Gjøa og Wintershall Dea-opererte Vega stenge ned, ifølge en pressemelding fra Norog i helgen.

Totalt produserer disse seks feltene 330.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det tilsvarer omtrent åtte prosent av den totale produksjonen av olje og gass på norsk sokkel.

Kan ikke si hvor lenge de stenger

Ifølge Equinor kommunikasjonsrådgiver Morten Eek produserer de fire feltene de opererer over 200.000 oljeekvivalenter hver dag.

– Det er i all hovedsak snakk om gass, sier han.

Eek forteller at de begynte å stenge ned plattformene da opptrappingen var et faktum ved midnatt.

– Nå er vi stengt på grunn av at streiken er blitt trappet opp. Hvor lenge den vil være stengt kan vi ikke si. Vi har begynt å ta noe personell av Gina Krog og Gudrun. Alle de over 90 på Kvitebjørn vil bli værende fordi de er i sikkerhetspersonell. Valemon er fjernstyrt og der er det ikke noe personell om bord, sier han.

Gina Krog og Gudrun-plattformene har rundt 20 ansatte hver.

Disse streiker

I september brøt Lederne forhandlingene med Norsk olje og gass. Ifølge Norog fremsatte de et økonomisk tilbud som ble akseptert av fagforbundene Industri Energi og Safe, som representerer 85 prosent av de sokkelansatte.

Lederne krever tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, i deler av året, skal arbeide i kontrollrom på land.

– Dette ville ikke arbeidsgiversiden løse og sa blankt nei til kravet uten å fremme noe konkret alternativ under meglingen. Det er uforståelig da vårt krav ikke ville påført bedriftene ytterligere kostnader, sier Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen i nattens melding.

I en melding før helgen sa forhandlingsleder i Norog, Jan Hodneland, at utvidelse av tariffområdet ligger utenfor det man kan forhandle om i sokkelavtalen.

Ifølge Norog gir deres tilbud en reallønnsvekst. Tilbudet gir de offshoreansatte:

  • Et samlet lønnstillegg på 4700 kroner.
  • I tillegg blir skift- og nattillegget økt med 3,50 kr til 80 kroner per time.
  • Konferansetillegget økes til 100 kroner.
  • Helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2025 kroner til 2060 kroner per dag.

-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.