Medlemmene av Lederne, en av fagforeningene som representerer oljearbeidere på norsk sokkel, har stemt ned avtalen som ble nådd i meglingen tidligere denne måneden. Dermed går 74 arbeidere og tre av Equinors plattformer, Oseberg Øst, Oseberg Sør og Gudrun, ut i streik.

Forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen, sier at han tror produksjonen blir påvirket med mindre partene finner en løsning før streiken begynner 5. juli.

– Når de legger ned arbeidet sitt, tror jeg det blir vanskelig å opprettholde produksjonen. Jeg tar det nesten for gitt at de tre oljeplattformene må stanse produksjonen. De har ikke andre personer til å utfylle våre funksjoner, sier han til DN

Trenger reallønnssoppgang

Etter lange meglinger mellom Lederne og Norsk olje og gass kom partene frem til forhandlingsløsning 12. juni. Et enstemmig forhandlingsutvalg i Lederne bestemte seg så for at løsningene skulle sendes til uravstemning til berørte medlemmer, skriver Lederne i en pressemelding.

På uravstemningen ble det med 67 prosent flertall stemt mot meglingsresultatet. Følgelig vil nå 74 arbeidere, med jobb som kontrollromsoperatører gå ut i streik.

– Når det overveldende flertallet er uenig i resultatet, må vi lytte til våre medlemmer. Med økte strømpriser, inflasjon og rentehevinger så kjennes det på lommeboken. Våre arbeidere trenger en reallønnssoppgang, sier Ingvartsen.

Veldig forundret

Kolbjørn Andreassen, talsmann for Norsk olje og gass, forstår ikke Ledernes valg om å ta ut oljearbeiderne i streik.

– Lederne har de best betalte ansatte på norsk sokkel. Under meglingen ble det bestemt at arbeiderne skulle få et tillegg på 32.200 kroner samt heving av andre satser. Dette er et veldig godt oppgjør sammenlignet med andre arbeidstagere i Norge. Vi er veldig forundret over at Lederne går ut i streik.

Andreassen ønsker ikke å kommentere detaljene rundt meglingen, men bemerker seg at det var en generell konsensus om det partene kom frem til.

– Vi ble under meglingen enig med to av de største fagforbundene innen energisektoren, Industri Energi og Safe. Det betyr at 85 prosent av alle operatøransatte på norsk sokkel har sagt seg enig i oppgjøret, sier Andreassen.

Opptatt av gassproduksjon

Grunnet Russlands invasjon av Ukraina og påfølgende vestlige sanksjoner, har Russland stanset deler av gassleveransen til det europeiske kontinentet. Norske myndigheter er derfor særlig opptatt av at det produseres nok norsk gass – som EU tar imot med åpne armer.

Gudrun-plattformen produserte 1,2 milliarder standard kubikkmeter gass i 2021 og sto for rundt en prosent av den totale norske gassproduksjonen. Produksjonen har så langt i 2022 vært i stil med fjorårets. Streiken kan derfor føre til tap av inntekt for Equinor og påvirke Norges totale gasseksport, men det er også mulig at andre felt kan kompensere, skulle det komme til det.

For tidlig å si

Eskil Eriksen, talsmann i Equinor, er ikke like skråsikker som Ingvartsen på om streiken vil medføre produksjonsstans.

– Det er for tidlig å si, vi jobber med å få oversikt over konsekvenser, skriver han i en tekstmelding til DN.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.