Sparebank 1 Markets' analytiker Teodor Sveen-Nilsen nedgraderer energiselskapet Equinor til nøytral fra tidligere kjøp og kutter kursmålet fra 240 til 200 kroner – tilsvarende 17 prosent.

Dermed føyer han seg inn i en lang rekke av meglerhus som den siste tiden har snudd helt i synet på Equinor.

Fredag gikk også Goldman Sachs, et av de virkelig toneangivende meglerhusene, ut og anbefalte salg av aksjen. Goldmans analytiker Michelle Della Vigna skriver at Equinor har en høy eksponering mot det europeiske gassmarkedet, som meglerhuset tror blir utfordrende neste år.

Hun mener videre at verdsettelsen av Equinor nå er mindre attraktiv enn konkurrentene, med lavere avkastning på fri kontantstrøm og lavere utbytteavkastning.

Bytter ut med Aker BP

  • Aker BP har tatt innpå Equinor.
  • Verdsettelsen har gått i Aker BPs favør.

Slik beskriver Teodor Sveen-Nilsen månedene som er gått:

Han skriver at Aker BP-aksjen fra starten av oktober er blitt 20 prosent billigere enn Equinor målt i P/E (price/earnings), 12 prosent billigere målt i selskapsverdi delt på kontantstrøm på driften og 20 prosent billigere målt i utbytteavkastning.

Equinor har falt 16 prosent på børs siden slutten av september.

Torsdag slaktet Pareto Securities oljeselskapet. De gjorde en dobbeltnedgradering av Equinor-aksjen fra kjøp til salg og nærmest halverte kursmålet fra 300 til 170 kroner.

Meglerhuset mener markedet undervurderer påvirkningen et endret oljeprisklima har på Equinor, og trakk frem at Equinors frie kontantstrøm er redusert med mer enn 50 prosent fra oljepristoppen på 86 dollar fatet for to måneder siden.

Tar ned oljeprisprognosene

Oljeprisen har falt 30 prosent siden starten av oktober.

I en rykende fersk oppdatering justerer Sveen-Nilsen ned oljeprisprognosene sine for årene 2018 til 2021. Neste år spår analytikeren en oljepris på 71 dollar fatet.

Fredag kveld kostet et nordsjøolje litt over 60 dollar.

– Opecs og Saudi-Arabias reaksjon på drapet på Khashoggi, den kjappe produksjonsøkningen i amerikansk skiferolje og til en viss grad frykten for lavere oljeetterspørsel i 2019 har vært de viktigste faktorene for en svakere oljepris, skriver Sveen-Nilsen.

Han kutter også betydelig i estimatene for oljeselskapenes driftsresultat før avskrivninger (ebitda) mot slutten av 2019 og 2020 med henholdsvis 26 og 12 prosent.

Sveen-Nilsen mener likevel det finnes muligheter for å finne avkastning.

– Til tross for dype kutt i estimatene, ser vi stor verdi i flere navn ettersom mange allerede har fått juling, skriver han, og trekker frem Aker BP, svenske Lundin og kanadiske IPC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: De har kjempet mot juleshoppingen siden 1992, med lite hell
DNs politiske julekalender | Luke 14: Kjøpefri jul?
01:21
Publisert: