Equinor starter torsdag et stort tilbakekjøpsprogram hvor den norske oljegiganten vil kjøpe tilbake aksjer for inntil fem milliarder dollar, tilsvarende 45 milliarder kroner.

Tilbakekjøpsprogrammet vil vare til utgangen av 2022.

– Dette er veldig positive nyheter ettersom markedet mer eller mindre hadde mistet troen på at det kunne skje, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie.

Han sier analytikerne har tatt opp temaet tilbakekjøp flere ganger uten at noe har skjedd. At Equinor nå kjøper tilbake aksjer er bra, ifølge analytikeren.

– Dette er veldig positivt for aksjekursen, sier Bjørgan.

1071 dager

Torsdag formiddag stiger Equinor-aksjen 6,61 prosent. Det er gått 1071 dager siden sist Equinor-aksjen steg så mye på én dag. Dersom oppgangen holder ut dagen, vil det dermed være beste børsdag for den norske oljekjempen siden 29. september 2016.

I løpet av kort tid har markedsverdien til Equinor steget med 34 milliarder kroner.

Øker verdien av aksjene

Equinor tar sikte på å kjøpe tilbake rundt 292 millioner aksjer, tilsvarende 8,7 prosent av aksjekapitalen. Etter aksjene er kjøpt vil de slettes, noe som reduserer totalt antall aksjer.

Det betyr at kontantstrøm per aksje blir høyere, noe som igjen øker verdien av aksjene, ifølge Oddvar Bjørgan.

Oddvar Bjørgan.
Oddvar Bjørgan. (Foto: Emil Weatherhead Breistein)

– Så nå burde man kjøpe Equinor-aksjer?

– Ja, jeg er veldig sikker på at aksjekursen går opp i dag, sier han.

Før tilbakekjøpsprogrammet ble annonsert hadde Equinors aksjekurs falt 12 prosent hittil i år og 25 prosent det siste året.

Har fortsatt muskler til oppkjøp

Ifølge finansdirektør Lars Christian Bacher har Equinor kapasitet til å gjøre oppkjøp og fusjoner (M&A), og fortsatt utføre tilbakekjøp.

– Vi ser kontinuerlig etter gode muligheter, og kun de beste mulighetene, innen både olje og gass samt fornybar, så vi har kapasitet til investere i porteføljer og vi har kapasitet til å gjøre M&A og fortsatt levere på dette kapitaldistribusjonsprogrammet med tilbakekjøp av aksjer, sier han under en telefonkonferanse torsdag, skriver TDN Direkt.

Rykker opp på annenplass

Ifølge Bjørgan i Carnegie har Equinor hatt et problem med verdsettelsen når det gjelder den totale avkastningen på utbytte og tilbakekjøp, såkalt «total pay-out yield». Mens analytikerne er enige om at Equinor gir den høyeste avkastningen på fri kontantstrøm mot sammenlignbare selskaper, har Equinor vært i det nedre sjiktet på total avkastning på utbytte og tilbakekjøp.

Med det nye tilbakekjøpsprogrammet vil denne totale avkastningen gå fra seks prosent til ni prosent.

– Etter dagens annonsering vil Equinor rykke opp til andre plass, kun slått av Shell, sier Bjørgan.

Analytikeren har regnet hjem en årlig økning på rundt åtte prosent i fri kontantstrøm per aksje når programmet er ferdig ved utgangen av 2022. Carnegies siste utregning av Equinors verdijusterte egenkapital tilsa en aksjekurs på 210 kroner ved en oljepris på 60 dollar fatet.

Legger man på de åtte prosentene med økning som Bjørgan skisserer, vil det tilsi at aksjekursen skal opp 17 kroner bare på tilbakekjøpene.

– I en god posisjon

Konsernsjef Eldar Sætre sier at Equinor de siste årene har bygget en sterk finansiell posisjon med solide kredittvurderinger og en netto gjeldsgrad på rundt 20 prosent.

– Den nært forestående oppstarten av verdensklassefeltet Johan Sverdrup, kombinert med flere nye felt i produksjon, gir økt trygghet for våre utsikter for produksjonsvekst og styrket kapasitet for kontantgenerering. Vi er derfor i en god posisjon til å øke kapitaldistribusjonen, samtidig som vi fortsetter å investere i vår attraktive prosjektportefølje, sier Sætre i en melding.

Den norske staten, som er storeier i Equinor, vil delta med tilbakekjøp av et proporsjonalt antall aksjer slik at statens eierandel i Equinor forblir uendret på 67 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.