Torgrim Reitan er blitt utnevnt til ny finansdirektør i Equinor, fremgår det av en børsmelding fredag morgen.

Han starter i jobben 6. oktober, og tar over etter Ulrica Fearn som har levert oppsigelse for å søke en finansdirektørstilling «utenfor selskapet», skriver Equinor i meldingen. Den danske ølgiganten Carlsberg melder tirsdag morgen at Fearn er ansatt som finansdirektør der.

Reitan vender dermed tilbake til konsernledelsen i selskapet han først startet i 1995.

Mellom 2015 og 2018 var han sjef for Equinors USA-virksomhet, før han så tok over den internasjonale virksomheten fra 2018 til og med 2020. Han var tidligere finansdirektør i Equinor fra 2010 til 2015, og har hatt en rekke toppstillinger i selskapet siden han startet midt på 90-tallet. I konsernledelsen jobbet han for to konsernsjefer, Helge Lund og Eldar Sætre, før han altså nå gjør comeback under Anders Opedal.

– Jeg er veldig fornøyd med å kunne ønske Torgrim Reitan tilbake til konsernledelsen. Han har en sterk bakgrunn som gjør ham godt skikket til å ta på seg komplekse utfordringer som finansdirektør i Equinor, idet vi skal fortsette på veien mot vår ambisjon om å bli ledende i energiskiftet, sier Opedal.

Tungt involvert i USA

Reitan var i en årrekke tungt involvert i oppbyggingen og driften av Equinors amerikanske virksomhet: Først som finansdirektør, siden som sjef i USA og senere som sjef for den internasjonale virksomheten.

Som DN kunne avsløre, tapte Equinor over 200 milliarder kroner på USA-satsingen. En rekke kritiske, interne rapporter avdekket rot, sløsing og mangel på kontroll.

I november 2020 kom meldingen om at Reitan var ferdig i jobben som konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt. Tidligere samme år hadde han fått den tunge oppgaven med å forsvare Equinors amerikanske virksomhet i offentligheten etter DNs avsløringer.

Han gikk da over til jobben som direktør for finans og kontroll i forretningsområdet Fornybar.

Både oppbyggingen i USA og oppfølgningen av oppkjøpene fikk kraftig kritikk i den interne granskningsrapporten som ble gjort av revisjonsselskapet PwC. I 2015 ble Torgrim Reitan sendt over til å rydde opp i USA og få opp lønnsomheten. Han la blant annet frem en plan for at selskapet skulle tjene penger på land i USA på en oljepris på 50 dollar fatet.

Ulrica Fearn slutter som finansdirektør i Equinor.
Ulrica Fearn slutter som finansdirektør i Equinor. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Bare sittet i ett år

Svenske Ulrica Fearn har bare sittet som finansdirektør siden juni 2021.

Hun kom fra stillingen som direktør for Group Finance i det britiske teleselskapet BT PLC. Hun var Equinors første kvinnelige finansdirektør, og den første eksterne rekrutteringen til denne stillingen siden børsnoteringen av daværende Statoil i 2001.

Ansettelsen av Fearn, og fjerningen av Reitan, var et trekk i omorganiseringen av ledelsen og selskapsstrukturen, som konsernsjef Opedal satte i gang med etter at han overtok jobben i november 2020.

Fearn tok i fjor over som finansdirektør for Svein Skeie, som ble utnevnt som fungerende finansdirektør etter at Lars Christian Bacher sluttet brått noen dager før Opedal skulle ta over som konsernsjef.

Fearn går nå fra olje til øl, og Carlsberg understreker at hun har jobbet i drikkevareindustrien tidligere, med nesten 20 års fartstid i giganten Diageo. Blant merkevarene her finner vi Johnnie Walker og Guinness.

– Carlsberg er et virkelig ikonisk multinasjonalt selskap med et sterkt formål. Selskapet har en stolt historie og arv, i tillegg til verdiene knyttet til å gi tilbake til samfunnet gjennom Carlsbergfondet. Disse tingene, kombinert med en sterk posisjon og muligheter for fremtiden, gjør det til en spennende tid for å bli med i Carlsberg, sier Fearn i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.