Han ruller kofferten mot taxikøen utenfor oljemessen i Stavanger. Okea-sjef Erik Haugane har hektiske dager. Det lille trondheimsbaserte selskapet er i ferd med å overta Draugenfeltet fra Shell og den tilhørende driftsorganisasjonen i Kristiansund. Myndighetsgodkjenningene skal være sluttført i november. Da får Okea også en ny hovedeier i den thailandske drivstofforhandleren Bangchak, som da vil eie tett på 50 prosent av aksjene. Da vil mye endres.

– Bangchak har gitt klart uttrykk for at det er krevende å være i Bangkok og forklare verdien av Okea. Med en kursnotering på Oslo Børs, vil det være en kurant affære, sier Haugane.

Den gamle storeieren, det Bermuda-baserte investeringsfondet Seacrest får da også en mulighet til å selge seg ned. Seacrest kommer foreløpig til å eie rundt 35 prosent etter at Draugen-transaksjonen er sluttført.

Tar æren for Aker BP

Dermed ligger det an til børscomeback for den fargerike oljegründeren, som er velkjent for sine sløyfer og skepsis til om global oppvarming er menneskeskapt. Haugane grunnla og ledet oljeselskapet Det norske, som senere er blitt til Aker BP, et selskap som nå er verdsatt til 108 milliarder kroner på Børsen. Nå vil han gjenta suksessen med Okea.

– Aker BP er blitt en suksess etter vi startet i 2005.

– Du tar æren for det?

– Jeg tar hele æren for det. Det er klart jeg ikke tar æren for det som er skjedd etter min tid, men jeg tar æren for at vi fikk Kjell Inge Røkke med. Det norske var i spill en stund. Det var en del investorer som ville slå det sammen med Noreco, sier Haugane megetsigende.

Oljeselskapet Noreco mislyktes totalt på norsk sokkel.

Skal skape industri

Med kjøpet av Draugen- og Gjøa-andelene fra Shell til 4,5 milliarder kroner blir Okea uansett et annerledes selskap. Plutselig får det en daglig oljeproduksjon på 22.000 fat, en driftsorganisasjon på 70 ansatte i Kristiansund og 80 offshoreansatte. I Trondheim skal staben økes fra 25 til 40.

Oljeinntektene vil med ett ligge på fem milliarder kroner i året med dagens oljepriser, noe som muliggjør det som egentlig er Hauganes kongstanke, nemlig å investere i utbyggingen av småfunn på norsk sokkel.

– Forretningsmodellen vår er å få ned kostnadene gjennom enklere utbygginger og sette feltene i produksjon, sier han.

Det finnes en rekke funn på mellom 50 og 100 millioner fat de gamle oljegigantene ikke har sett lønnsomhet i. Okea søker myndighetene om å få andeler i flere slike lisenser oljegigantene har levert tilbake. I Draugen-lisensen finnes det faktisk også et slikt funn selskapet nå vil se på. Han mener effektiviseringspotensialet i norsk oljenæring fortsatt er gedigent:

– Et standard boligkvarter i Nordsjøen koster det samme per kilo som en Mercedes S-klasse. En skal ikke være ingeniør for å skjønne at det er riv ruskende galt, sier han.

Et standard boligkvarter i Nordsjøen koster det samme per kilo som en Mercedes s-klasse. En skal ikke være ingeniør for å skjønne at det er riv ruskende galt
Okea-sjef Erik Haugane

– Det skyldes skreddersøm?

– Nettopp. Hvis du skulle ha Mercedesen ti centimeter lenger enn alle andre, ville det vært dyrt.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets tror flere selskaper vil la seg friste av høy prising av oljeaksjer på Oslo Børs nå.
Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets tror flere selskaper vil la seg friste av høy prising av oljeaksjer på Oslo Børs nå. (Foto: Elin Høyland)

Venter flere på børs

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets tror det kan bli flere oljebørsnoteringer fremover.

– Jeg vil ikke bli overrasket om det blir flere børsnoteringer av oljeselskaper og oljerelaterte selskaper. Det er høyere aktivitetsnivå, høyere oljepris, og leting kommer til å komme tilbake på agendaene for investorer, sier Sveen-Nilsen.

Dessuten kan de gamle eierne få nokså godt betalt på Børsen nå.

– Oljeaksjer er ikke priset til hinsides rabatt lenger. Det gjør at børsnotering er et attraktivt alternativ for mange selskaper, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Rett og slett verdens beste støyreduserende hodetelefon akkurat nå
Forgjengeren var en klar favoritt, men denne er helt rå.
04:09
Publisert: