Onsdag denne uken ble ExxonMobils ansatte på Forus i Stavanger informert om at det er blitt fattet en såkalt strategisk avgjørelse om å åpne for salg av selskapets lisenser på norsk sokkel. Det bekrefter selskapets pressekontakt Terje Skauen.

– Det er vist interesse for lisensene, og ExxonMobil vokser i andre deler av verden, deriblant i Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik. Vi jobber hele tiden med å rasjonalisere porteføljen, sier Skauen om årsaken til at beslutningen er tatt.

Det er ikke kjent hva et salg vil innbringe for den amerikanske giganten. Men en bransjeekspert antyder overfor Dagens Næringsliv fredag kveld at prisen trolig vil ligge i størrelsesorden tre til fire milliarder dollar, mellom 25,5 milliarder og 34 milliarder kroner. Det vil ikke være mange aktører som er i stand til å løfte et slik kjøp, men selskaper som Vår Energi, Aker BP eller en utenlandsk private equity-aktør kan være blant interessentene.

Epoke over

Et salg betyr at en epoke over for den amerikanske giganten i Norge. Det var det amerikanske selskapet som hadde lisens nummer én på norsk sokkel, den såkalte Balder-lisensen. Til sammen har selskapet i dag eierinteresser i over 20 produserende felt på norsk kontinentalsokkel, som er operert av andre. Selskapets produksjonsandel fra partneropererte felt var i 2017 rundt 168.000 fat oljeekvivalenter per dag, ifølge selskapets hjemmeside. Det gjør selskapet til en av de største aktørene på sokkelen. Til sammenligning regner Aker BP med en produksjon på opp mot 160.000 fat dagen på norsk sokkel i år. Den samlede produksjonen til giganten Equinor, både i Norge og internasjonalt, er på vel to millioner fat per dag.

Beslutningen om å selge seg helt ut av norsk sokkel kommer etter at ExxonMobil i november 2017 solgte selskapets egenopererte felt i Nordsjøen til Point Resources. Siden har Point Resources fusjonert med Enis norske virksomhet. Resultatet av denne fusjonen er selskapet Vår Energi.

Mulig salg innen nyttår

Nå er det opprettet et såkalt datarom der selektive interessenter finner kjøpsinformasjon om lisensene, men Skauen understreker at det ikke er fattet noen endelig beslutning om salg.

– Dette er gjort for å teste interessen, sier han.

– Men denne avgjørelsen ville vel ikke blitt tatt dersom dere ikke anså et salg som sannsynlig?

– Vi regner med at våre felt er attraktive for salg, svarer Skauen.

Dersom det ender med et salg, vil det kunne skje før nyttår, men en eventuell overdragelse kan skje potensielt i løpet av andre kvartal neste år.

Kommunikasjonssjef i ExxonMobil Norge, Anne Fougner, kan ikke kommentere interessentene eller en eventuell pris for lisensene. De ansatte kan bli med til en ny kjøper.

– Ved et eventuelt salg vil organisasjonen på Forus for det meste bli dekket av regelverk for foretaksovertagelse, og dermed følge med til en eventuell kjøper, sier hun.

Ingen katastrofe, mener oljenestor

Oljenestoren og sjef for oljemessen i Stavanger, Leif Johan Sevland, er ikke overrasket over salgsplanene til det amerikanske selskapet.

– Det er ekstremt mye historie knyttet til ExxonMobil på norsk sokkel. Men vi må fokusere på de selskapene som vil satse her. Det er flere kjøpere enn selgere til andeler på norsk sokkel. På generelt grunnlag er ikke salgsplanene uventet. Vi har sett at noen av de store har trukket seg ut. Samtidig har vi sett at andre har bygget seg opp, som Aker BP, Wintershall og Vår Energi. Vi har mellomstore selskaper som tar grep samtidig som Equinor satser på sokkelen. Dette er ingen katastrofe for sokkelen som sådan når andre tar over rollen med å bygge den ut, sier Sevland.

Han er også styreleder i private equity-selskapet HitecVision, som er en av storeierne i Vår Energi og en av de mest aktive nye aktørene på norsk sokkel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.