– Vi forventer at de store aktørene vil fortsette å trekke seg ut, men dette skaper igjen muligheter for nye kapitalsterke aktører. Og det er heller ikke spekulative aktører som kommer inn, så dette er bare positivt, slik jeg ser det. Det er bra for Norge at aktørbildet på norsk sokkel endres, sier aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets til DN.

ExxonMobil, som er verdens største uavhengige oljeselskap, forbereder tidenes opphørssalg i Norge.

Onsdag denne uken ble ExxonMobils ansatte på Forus i Stavanger informert om at det er blitt fattet en såkalt strategisk avgjørelse om å åpne for salg av selskapets lisenser på norsk sokkel. Det bekrefter selskapets pressekontakt Terje Skauen.

– Det er vist interesse for lisensene, og ExxonMobil vokser i andre deler av verden, deriblant i Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik. Vi jobber hele tiden med å rasjonalisere porteføljen, sier Skauen om årsaken til at beslutningen er tatt.

Attraktiv, men …

Sveen-Nilsen er ikke overrasket over avgjørelsen:

– Norsk sokkel er moden, men ikke overmoden. Vi ser at de store aktørene vil bruke kapital andre steder, men årsaken til dette er størrelsen og ikke lønnsomheten, for lønnsomheten på norsk sokkel er god, sier han.

– Selv om norsk sokkel er attraktiv blir det ikke alltid stort nok til å nå opp hos de store selskapene, når man konkurrerer med felt andre steder, som for eksempel i Brasil og Vest-Afrika, som kan tilby mange milliarder fat. Men at det blir mer mangfold på sokkelen er bare positivt, sier analytikeren.

Det er ikke kjent hva et salg vil innbringe for den amerikanske giganten. Men en bransjeekspert antyder overfor Dagens Næringsliv fredag kveld at prisen trolig vil ligge i størrelsesorden tre til fire milliarder dollar, mellom 25,5 milliarder og 34 milliarder kroner. Det vil ikke være mange aktører som er i stand til å løfte et slik kjøp, men selskaper som Vår Energi, Aker BP eller en utenlandsk private equity-aktør kan være blant interessentene.

– Jeg vil ikke spekulere i pris før jeg har regnet nærmere på det, men Vår Energi kan absolutt være en aktuell kjøper av deler av porteføljen. Det samme kan Okea, sier Teodor Sveen-Nilsen.

Han peker på at man får godt betalt per fat på norsk sokkel, blant annet siden Norge har stabile ramme- og skattevilkår.

– Det vil sannsynligvis gi en høy pris, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.