Ledelsen og styret i oljeselskapet Faroe Petroleum har kjempet iherdig mot at konkurrenten DNO skulle få kontroll over virksomheten, men onsdag fikk budgiver DNO kontroll over drøyt 52 prosent av aksjene ifølge en børsmelding.

DNOs siste bud fra tirsdag kveld ligger på 160 pence per Faroe-aksje, noe som verdsetter det London-noterte selskapet til syv milliarder kroner. Gitt at DNO nå har kontroll, ser Faroe-ledelsen seg nødt til å gi opp motstanden.

- Styret anbefaler nå, gitt at det endelige budet vil bli betingelsesløst, at aksjonærene bør akseptere det endelige budet, slik som Faroe-styremedlemmene akter å gjøre med sine respektive beholdninger, heter det i en melding fra Faroe.

Ansatte får 580 mill.

DNO har gjennom maktkampen de siste månedene gjentatte ganger understreket at Faroes toppledelse og øvrige ansatte sitter på store aksjeposter i selskapet. DNO har hevdet at Faroe-ledelsen i urimelig grad har beriket seg selv gjennom gunstige aksje- og opsjonstildelinger, som ikke har reflektert verdiutviklingen for øvrige aksjonærer.

Ifølge DNOs siste buddokument vil 580 millioner kroner av budet tilfalle ledelsen, styret og ansatte i selskapet. Det er særlig tre Faroe-direktører det er snakk om, som alle også sitter i styret i selskapet.

  • Toppsjef og grunnlegger Graham Stewart kan løse inn aksjer og opsjoner for 137 millioner kroner.
  • Driftsdirektør Helge Hammer kan løse inn aksjer og opsjoner for 81 millioner kroner.
  • Finansdirektør Jonathan Cooper kan løse inn aksjer og opsjoner for 64 millioner kroner.

Tallene baserer seg på en beholdningsoversikt i Faroes avvisning av DNO-budet i desember.

- Jeg har ikke noen kommentar nå utover det som står i pressemeldingen vår, sier driftsdirektør Helge Hammer.

Få alternativer

Når Faroe-ledelsen nå gir opp motstanden, skyldes ikke det at ledelsen mener at DNO-budet på 160 pence er storartet. Tvert imot publiserte Faroe en verdivurdering så sent som 2. januar, der konsulentbyrået Gaffney, Cline & Associates argumenterer for at Faroe egentlig er verdt mellom 186 og 225 pence per aksje.

Likevel mener ledelsen at alternativet for minoritetsaksjonærene nå er dårlig, gitt at DNO kontrollerer selskapet.

- DNO har skapt betydelig usikkerhet for minoritetsaksjonærene. Nærmere bestemt har DNO indikert at dersom det får kontroll, kan det bli påkrevd å slå sammen DNOs norske virksomhet med Faroes norske virksomhet. DNO har også slått fast at hvis akseptgraden passerer 75 prosent, vil selskapet ta skritt for å deliste selskapet, noe som signifikant vil redusere likviditeten og salgbarheten av Faroe-aksjene. Styret noterer seg også at DNO har indikert at selskapet forventer å gjøre endringer i Faroe-styret, heter det i meldingen fra Faroe onsdag.

Etter britiske børsregler trenger riktignok DNO over 90 prosent kontroll før selskapet kan tvangsinnløse øvrige aksjonærer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har aksept fra 52 prosent av Faroe Faroe-ansatte sier nei til en halv milliard dnPlus - Jeg synes dette er en kjempegod deal