Oljeselskapet DNO annonserte i høst at det ønsket å kjøpe opp Faroe Petroleum.

Da budet kom, ble det avvist kontant av Faroe, som samtidig anbefalte alle aksjonærer om å avvise budet.

«DNO prøver med sitt opportunistiske bud å utnytte det siste fallet i oljeprisen og timer budet etter at oljeprisen har falt til laveste nivå på 12 måneder – for å kjøpe Faroe billig» skriver Faroe i en melding torsdag morgen.

Styreleder John Bentley er klinkende klar:

– Det er styrets klare mening at dette budet er utelukkende opportunistisk og at vilkårene grunnleggende undervurderer verdien i Faroe, sier han.

Klager på premien

Oljeselskapet lister opp en rekke grunner til at DNOs bud totalt undervurderer selskapets «høye kvalitet» og «diversifiserte virksomhet i Nordsjøen»:

  • Kun én prosent premie på den tre måneders volumvektene snittkursen i Faroe.
  • Premie på bare 21 prosent fra sluttkursen før budet ble kjent – rundt halvparten av snittet av oppkjøp i Storbritannia de siste 10 årene.
  • Selskapet har en av de beste letemerittene på norsk sokkel.
  • Selskapet har i snitt boret fire til fem letebrønner hvert år og er nå i gang med den største borekampanjen i selskapets historie.
  • Er fullfinansiert til å tredoble produksjonen i løpet av kort tid.

– DNO var ikke klar over denne transaksjonen

Videre mener Faroe at DNO ikke har tatt innover seg bytteavtalen Faroe har inngått med Equinor.

For et par uker siden meldte Faroe at det bytter sine andeler i tre felt under utbygging, Njord-, Hyme og Bauge, til Equinor, og får til gjengjeld andel i de fire produserende feltene Alve, Marulk, Ringhorne Øst og Vilje. Det gjør at Faroe øker sin dagproduksjon med 7000–8000 fat til 18.000-22.000 fat allerede i 2019.

Både analytiker Gudmund Hartveit i Fearnley Securities og Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mente at Faroe nok ville være enda mer interessant for DNO etter den handelen. Det gikk ikke lang tid før DNO gjentok sitt bud, med en rekke spissformulerte og fiendtlige kommentarer, men med samme pris på 152 pence per aksje.

Styreleder i Faroe, John Bentley, sier i meldingen at byttehandelen med Equinor vil gi ytterligere 96 millioner pund i trinnvis kontantstrøm de neste to årene.

– DNO var ikke klar over denne transaksjonen da de kunngjorde sitt bud og har siden ikke klart å revidere budet så det reflekterer den betydelig fordelen handelen gir, sier Bentley.

DNO slår tilbake

DNO skriver i en pressemelding torsdag at meldingen fra Faroe ikke inneholder ny informasjon av substans og at DNOs bud gir Faroe-aksjonærene en sjelden mulighet til å bli kvitt sine illikvide aksjer i Faroe til en gunstig pris i det som er et usikkert marked for olje og aksjer.

Bijan Mossavar-Rahmani.
Bijan Mossavar-Rahmani. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Vi holder fast i vår tro på at den virkelige verdien i Faroe er mer enn nok reflektert i vårt bud på 152 pence per aksje. Videre har vi tydelig gjort det klart for Faroe-aksjonærer hva vi tror Faroes verdi ville vært uten DNOs innblanding i disse veldig volatile og usikre tider. Aksjonærene vil nå ta en beslutning, sier styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani.

DNO kjøpte seg for første gang opp i Faroe i april.

Hva gjelder avtalen med Equinor mener DNO at markedet ikke var overbegeistret da DNOs aksjekurs falt samme dag og ikke har klart å komme seg opp igjen. Riktignok har både oljeprisen og Oslo Børs falt en god del i samme periode.

DNO skriver at det er bekymret for at byttehandelen er et bevis på at Faroe ikke klarer å kapitalisere sine eierandelen fullt ut.

«DNO er bekymret for konsekvensene for Faroe fremtidige vekst – og dets attraktivitet – av en fysisk transaksjon der Faroe har hevet ut sin «kronjuvel av eierandeler» for fremtidige produksjon uten å forhøre seg med aksjonærene», skriver DNO i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To barndomskamerater. En robåt. 6250 kilometer åpent hav
– Man blir lei trynet på folk, sånn er det bare.
01:55
Publisert: