Roen senker seg i det lille oljeselskapet Faroe Petroleum etter at selskapets ferske storaksjonær DNO mandag meldte at det ikke lenger vil kreve generalforsamling for å komme inn i konkurrentens styre.

– En slik generalforsamling er både kostbar og tidkrevende, og da er det like greit å droppe det hele, sier Helge Hammer i Faroe Petroleum i Norge i en pressemelding tirsdag.

Fyrte løs

I meldingen om at selskapet trekker sin generalforsamlingsforespørsel mandag fyrte DNO løs mot Faroe.

DNO skriver at selskapet er «dypt skuffet over Faroe Petroleums gjentatte avvisende og respektløse holdning til styreplass, og med det et nærmere forhold til sin største aksjonær». DNO har etter storhandel i Faroe Petroleum en eierandel på 28,2 prosent.

«DNO vil ikke kreve noen generalforsamling nå, mens det vurdere sin posisjon. DNO håper at Faroe Petroleums styremedlemmer uten ytterligere utsettelser vil innlede en konstruktiv dialog med DNO, som de ville med enhver annen aksjonær, om selskapsstyringskultur og aksjonærverdi-strategier, herunder styresammensetning», skriver DNO videre.

– Vi går ikke i noen polemikk med dem. Men vi har invitert DNO til flere møter, slik vi gjerne snakker med alle våre aksjonærer. Det har alltid vært slik i Faroe at konkurrenter ikke er velkomne i styret vårt, og det ville vært brudd på alminnelig praksis på norsk sokkel, svarer Hammer tirsdag.

Han poengterer at selskapet har fem uavhengige styremedlemmer, og sier i pressemeldingen at selskapet har konsentrert seg om å sikre drift og fremdrift i prosjekter som normalt, «og at støyen rundt DNO ikke har fått influere på dette».

«Har evne til å kjøpe resten»

Oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets dekker DNO-aksjen og følger selskapet tett.

– Det er klart at de vil noe med den eierandelen, men jeg synes det er veldig vanskelig å gjette på hva de vil gjøre. De har evne til å kjøpe resten av Faroe hvis de vil det, sa han til DN i forrige uke.

Han har en kjøpsanbefaling på Faroe-aksjen med et kursmål på 180 pence. Torsdag ble den handlet til 138 pence. Analytikeren mener et fullt oppkjøp av Faroe for 180 til 200 pence per aksje vil være innvannende for aksjonærene til DNO.

Har penger

Markedsverdien til Faroe Petroleum er 515 millioner pund, over 5,5 milliarder kroner. Rundt 370 millioner pund, nesten fire milliarder kroner, av dette er aksjer som DNO ikke kontrollerer.

Ved utgangen av andre kvartal hadde DNO en kontantbeholdning på 584 millioner dollar, over 4,9 milliarder kroner, altså godt over verdien av de resterende aksjene i Faroe.

– Det er et beløp som gir svært mye fleksibilitet i forhold til videre vekst på norsk sokkel. Dette også med tanke på de resterende prosentene i Faroe, sier analytiker Henrik Prøsch Selnes i Fearnleys Securities.

Da DNO kjøpte seg opp som største aksjonær i Faroe, la det samtidig ut en uttalelse om en intensjon om ikke å by på hele selskapet. Ifølge britisk lov, den såkalte «takeover code», kan dermed ikke DNO passere 30 prosent eierskap i Faroe før det har gått seks måneder siden uttalelsen.

Det betyr at DNO ikke kan kjøpe flere aksjer i Faroe før i starten av november, dersom selskapet ønsker det.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: