Andre januar gikk egentlig fristen ut for Faroe-aksjonærene som ønsket å akseptere DNOs bud på selskapet. Men da fristen løp ut, hadde DNO bare fått aksept fra 13 prosent av aksjonærene i det London-noterte selskapet. Kombinert med DNOs egen aksjepost på knappe 30 prosent ga det bare kontroll over 43 prosent av Faroe – langt under DNOs egne betingelser for budet, nemlig 57,5 prosent kontroll.

Torsdag gjorde DNOs styreleder og sterke mann Bijan Mossavar-Rahmani sine neste trekk i maktkampen. For det første forlenget han budfristen med to uker. For det andre sørget han for å kjøpe nok aksjer i markedet til at DNOs egen aksjepost passerte 30 prosent. Det siste utløser et såkalt pliktig tilbud etter britiske børsregler – og innebærer at DNOs bud nå bare er betinget av 50 prosent kontroll.

Det eneste DNO ikke gjorde, var å høyne budet.

Klamrer seg fast

Faroes driftsdirektør Helge Hammer, som både sitter i styret og leder den operative virksomheten i Norge, kjemper innbitt mot at DNO skal få kontroll gjennom et bud som priser hele virksomheten til 6,6 milliarder kroner.

– De må fortsatt ha aksept fra ytterligere syv prosent, eller eventuelt kjøpe syv prosent i markedet. Heldigvis ser det ut til at de fleste av våre aksjonærer ser at prisen må være høyere, skriver Hammer i en tekstmelding.

Faroe Petroleum, som har hovedtyngden av sine verdier på norsk sokkel, har de siste ukene publisert flere dokumenter og pressemeldinger der selskapet argumenterer med at budprisen på 152 pence er for lav. Så sent som onsdag kunngjorde Faroe en verdivurdering utført av konsulentbyrået Gaffney, Cline & Associates der aksjen ble verdsatt til mellom 186 og 225 pence, altså mellom 22 og 48 prosent over budkursen. Uheldigvis for Faroe har både oljeprisen og aksjemarkedet utviklet seg dårlig siden DNO la inn sitt bud i slutten av november.

– Det høres nesten ut som om det nå bare er et spørsmål om pris?

– Det vet jeg ikke. De skriver jo «DNO is not going away», men samtidig ser det ikke ut til at de er villige til å øke prisen, skriver Hammer.

DNO-løft på børs

Imens kjører DNO og styreleder Bijan Mossavar-Rahmani på med aggressiv retorikk. Alt fra Faroes siste leteresultater til ledelsen avlønning får gjennomgå.

– Aksjonærer med 43 prosent av Faroes aksjer har stemt med sine føtter ved å søke å kvitte seg med hele eller deler av sine posisjoner enten gjennom salg til DNO eller ved å akseptere vårt tilbud, sier Mossavar-Rahmani i en pressemelding der han nettopp lover at «DNO is not going away».

DNO har det siste tiåret bygget seg stort opp på oljeproduksjon i Kurdistan, men har som mål å redusere risikoen ved å bygge opp oljevirksomhet også i Nordsjøen. I 2017 kjøpte DNO det norske leteselskapet Origo, og begynte i fjor vår å hamstre aksjer i Faroe.

Aksjekursen i Faroe Petroleum løftet seg torsdag på nytt like over budkursen på 152 pence. DNO-aksjekursen løftet seg likevel enda mer, over syv prosent på Oslo Børs. Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets tror det er gode sjanser for at budet går inn.

– At det er et pliktig tilbud, øker nok sjansen for at DNO får kontroll. Nå holder det med 50 prosent akseptgrad, sier Sveen-Nilsen.

– Det har skjedd ganske mye med verdsettelsen av sammenlignbare selskaper siden DNO la inn budet i november. Hvis jeg var Faroe-aksjonær, ville jeg solgt på budkursen og heller kjøpt Lundin eller Aker BP. Det er ingen som vedder på et konkurrerende bud med mye høyere verdi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.