Onsdag morgen offentliggjorde London-noterte Faroe Petroleum at oljeselskapet har inngått en stor byttehandel med Equinor, der selskapet gir fra seg langsiktige utbyggingsprosjekter i bytte mot økt oljeproduksjon på kort sikt. Det pikante med transaksjonen er at den kommer bare et par uker etter at konkurrenten DNO har lagt inn et fiendtlig bud på Faroe.

Først i 14-tiden onsdag kom reaksjonen fra DNO, da i form av en uvanlig sarkastisk engelskspråklig børsmelding.

– Dette er en betydelig deal for Faroe, og vi må forstå den før vi feller en dom. Mens Faroe sier dette ikke er designet for å stoppe DNOs bud, må vi spørre om dette er god verdi for et selskap som søker vekst: Å bytte bort dets høykvalitets, storskala kjernevekstsenter, Njord, operert av Norges nasjonale oljeselskap Equinor, og i stedet ta på seg modne og nedadgående produksjonsandeler – i en deal med Equinor selv, skriver DNO.

DNO eide før budet 28 prosent av Faroe.

Avviser giftpille

Faroe Petroleum har det meste av sin virksomhet på norsk sokkel. Norgessjef Helge Hammer avviser kategorisk at selskapet med vilje har inngått en dårlig byttehandel for å fremstå som mindre attraktivt for budgiveren DNO – en såkalt «giftpille» i finanssammenheng.

– Dette har ingenting med DNO å gjøre, sier Hammer.

Han viser til at byttehandelen har vært underveis lenge før budet kom i slutten av november. Han viser også til at byttehandelen gjør det mulig for Faroe å benytte sine fremførbare underskudd tidligere, fordi en får større oljeinntekter nært frem i tid. For det tredje viser Hammer til at transaksjonen er godkjent av en britisk børsinstans som kobles inn for å vurdere slike strategiske grep i budkampsituasjoner.

Ifølge Faroes melding innebærer byttehandelen at selskapets dagproduksjon neste år øker med 7000–8000 fat til et nivå på 18.000 til 22.000 fat, samtidig som selskapet bare får «en minimal reduksjon» i oljereservene.

– Vi ser vel så mye oppside i det vi kjøper, som det vi gir fra oss, sier Hammer.

Reaksjonen fra DNO står også tilsynelatende i motstrid til aksjeanalytikernes dom onsdag.

– Jeg synes det er en positiv transaksjon for Faroe Petroleum. Den gir en bedre balansert portefølje av produserende felter og utbyggingsprosjekter. Jeg tror ikke Faroe blir mindre attraktivt for DNO etter dette, sier aksjeanalytiker Gudmund Hartveit i Fearnley Securities.

Han får støtte av aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, som onsdag morgen konkluderte slik i et analysenotat til sine kunder:

– Angående DNO-Faroe-dramaet vil denne byttehandelen trolig gjøre Faroe enda mer attraktivt for DNO. Vårt syn er basert på det faktum at DNO flere ganger offentlig har angitt en ambisjon om en dagproduksjon på 50.000 fat per dag fra norsk sokkel innen fem år, skriver Sveen-Nilsen.

Lite pratsom

DNOs sterke mann, styreleder og storeier Bijan Mossavar-Rahmani ønsket ikke å kommentere Faroes byttehandel da DN fikk fatt i ham på mobilen onsdag. I stedet henviste han alle spørsmål til pr-byrået Brunswick Group i London.

– Det er interessant å vite hva du som storeier og styreleder i DNO synes om byttehandelen.

– Jeg forstår, men snakk med Brunswick, sier Mossavar-Rahmani.

DNO har bygget seg stort opp på oljeproduksjon i Kurdistan i Irak det siste tiåret, men gjorde i fjor comeback på norsk sokkel med oppkjøpet av leteselskapet Origo. Selskapet begynte å hamstre aksjer i Faroe Petroleum i april, til misnøye fra Faroes styre og ledelse. I slutten av november satt DNO med 28 prosent av aksjene og la da inn et bud 4,9 milliarder kroner for resten av aksjene.

– Vi er fornøyd med å nå engasjere Faroe-aksjonærene direkte med et bud. Vi mener sterkt at Faroes eierandeler, der mesteparten er norske, hører bedre hjemme i DNOs favn, sa Mossavar-Rahmani i en melding knyttet til budet.

Budkursen lå drøyt 20 prosent over siste kurs før budet, men siden den gang har aksjen vært handlet på nivåer over budkursen. Onsdag falt Faroe-kursen marginalt, men holdt seg likevel bedre enn DNO-kursen på en dårlig oljedag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tror Faroe frister enda mer nå – Jeg synes dette er en kjempegod deal DNO byr 4,9 milliarder kroner for Faroe