Førsteamanuensis Aksel Mjøs ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen mener det står respekt av Catherine Hughes’ avgjørelse om å trekke seg.

- Hvis hun har valgt å trekke seg, så er det en ærlig sak. Da har hun valgt å stå godt inne på rett side av streken, sier Mjøs, som er ekspert på god eierstyring, såkalt corporate governance.

Catherine Hughes trekker seg på dagen fra styret i Statoil for å unngå potensielle interessekonflikter.

Statoil-styremedlem går av  

Det skjer etter at Dagens Næringsliv i onsdagsutgaven skrev at Hughes giftet seg med BG Group-styreleder Andrew Gould i slutten av mars. Styret og administrasjonen i Statoil skal ha kjent til forholdet siden ifjor sommer.

Lederen for Statoils valgkomite, Olaug Svarva, sa til DN at hun ville ha en juridisk vurdering av ekteskapet mellom de de oljetoppene.

Vil vurdere oljeektepars habilitet dnPlus (DN+)

- Personlig vurdering

NHH-professor Aksel Mjøs mener at hverken Hughes eller ektemannen har vært uryddige.

- Hverken hun eller mannen eller selskapene involvert kan det stilles spørsmål ved. Dette er en personlig vurdering av at her ønsker hun å være i forkant av at hun ikke kommer i knipe, legger han til.

Mjøs avviser at hun var nødt til å trekke seg grunnet dette forholdet eller ekteskapet. 

- Integritetsmessig står det respekt at folk av og til gjør den type vurderinger, men så er det vanskelig å si noe normativt om at det vil være rett i enhver situasjon, sier Mjøs.

- Det er åpenbart en vurdering som er gjort for å være helt sikker på at man er på rett side av eventuelle habilitetsproblematikk som kan komme i fremtiden.

- Burde hun trukket seg idet hun gifter seg med styrelederen i et konkurrerende selskap?

- Timing og sånn har jeg ikke noen informasjon til å si noe om. Det blir ren spekulasjon, sier Mjøs.

- Er det greit at to personer som er gift er styremedlemmer i konkurende selskaper?

- Det er derfor jeg sier at jeg synes det er vanskelig å si noe prinsipielt fordi det kan være så ulike situasjoner. Så jeg har ikke lyst til å generalisere eller si noe normativt om at det alltid er greit eller aldri er greit. Her er det en person som har prioritert integriteten.

- Kanskje hun ble bedt om å trekke seg

Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI i Oslo avviser også at ekteskapet til et styremedlem i en konkurrerende virksomhet gjør Hughes inhabil.

- Forholdet og ekteskapet i seg selv er ikke problematisk så lenge eierne er klar over det, sier Bøhren.

- Det blir ren spekulasjon hvorfor hun trekker seg, det skal du ikke spørre en professor om. Kanskje hun har blitt bedt om å trekke seg. Så lenge de har opplyst alt og informasjonen er gitt så må eierne gjøre det de mener er riktig, legger han til.

- Det er ikke sånn at par begynner å snakke sammen først når de gifter seg
Dn`s kommentator Eva Grinde kommenterer ekteskapet mellom Cathrine Hughes og Andrew Gould.
01:39
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.