I en undersøkelse fra National Association for Business Economics, blir Donald Trumps økonomiske rådgiver og tidligere Goldman Sachs-topp Gary Cohn utpekt som favoritt til å bli USAs neste sentralbanksjef. Dette skriver Bloomberg. 

Bare 17 prosent av de 176 økonomene som er blitt spurt mellom 18. juli og 2. august, tror nåværende sjef Janet Yellen vil få lov til å fortsette i en andre periode. To tredjedeler sa at hun ikke vil bli nominert igjen, mens 16 prosent var usikre.

Yellens fire år som sentralbanksjef er over i februar. 

Av de mulige erstatterne var Cohn den klare vinneren blant økonomene. 49 prosent sa at Cohn var mest sannsynlig, mens annenplassen Kevin Warsh bare fikk ni prosent. Stanford-økonomen Jon Taylor kom på tredjeplass med seks prosent og rektor ved Columbia Universitys forretningsskole, Glenn Hubbard, var nummer fire med fire prosent. 

Sentralbanksjef Janet Yellen i Washington i mars. Ifølge undersøkelsen kan hun bli erstattet av Gary Cohn. 
Sentralbanksjef Janet Yellen i Washington i mars. Ifølge undersøkelsen kan hun bli erstattet av Gary Cohn.  (Foto: Yuri Gripas/Reuters/NTB Scanpix)

Favoritt blant flere

Også i en Bloomberg-undersøkelse fra juni var Cohn favoritten til å bli ny sentralbanksjef. 

President Donald Trump snakket i juli om de forskjellige kandidatene med The Wall Street Journal. Da sa han at begge var aktuelle kandidater. 

En analytiker sier til Bloomberg at Cohn ville vært et uvanlig valg. 

– Vi har en ukonvensjonell president, så det er ikke så uvanlig om vi kan få en ukonvensjonell nominasjon som sentralbanksjef, sier Richard DeKaser, økonom i Wells Fargo & Co.

Vanligvis ville en yrkesøkonom fått jobben, forklarer han. 

– Cohn vil være et brudd fra den praksisen, sier DeKaser.

Han understreker samtidig at erfaringen hans fra Goldman Sachs vil være svært positiv. 

Misfornøyd Cohn

Det har i den siste uken vært flere rykter om at Cohn er svært misfornøyd etter de kontroversielle uttalelsene til president Trump etter demonstrasjonene i Charlottesville. 

Axios skrev at Cohn var «et sted mellom forferdet og rasende». 

Senere har det imidlertid blitt rapportert at Cohn ikke vil trekke seg fra jobben. Det er blitt skrevet at han hadde en konflikt med rådgiver Steve Bannon, som nå er ute av Det hvite hus. (Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: