Torsdag morgen la Equinor frem et underliggende driftsresultat på 2593 millioner dollar for tredje kvartal, ned fra et underliggende driftsresultat på 4843 millioner dollar i samme periode året før.

Konsernsjef Eldar Sætre presenterte torsdag morgen kvartalsresultatet i Equinors lokaler på Fornebu.
Konsernsjef Eldar Sætre presenterte torsdag morgen kvartalsresultatet i Equinors lokaler på Fornebu. (Foto: Gunnar Lier)

Det var ikke mange aksjeanalytikere som på forhånd hadde lagt champagnen på kjøling i påvente av hurra-tall fra Equinor. I stedet var konsensus blant analytikerne at det underliggende driftsresultatet ville ligge på 2618 millioner dollar og nettoresultatet på 889 millioner dollar. Det var gjennomsnittet av 12 analytikeranslag innhentet av Infront Data for TDN Direkt i forkant av resultatfremleggelsen.

– Vi opprettholder sterk kostnads- og kapitaldisiplin, men resultatene våre er preget av lavere råvarepriser i kvartalet. I tillegg har vi besluttet å bruke vår fleksibilitet til å utsette gassproduksjon til perioder med høyere forventede priser. Vi har en solid balanse og utsikter til lønnsom vekst, og derfor styrket vi i kvartalet kapitaldistribusjonen til våre aksjonærer og gjennomfører første fase av et tilbakekjøpsprogram på fem milliarder dollar, sier Equinor-sjef Eldar Sætre i pressemeldingen torsdag morgen.

Venter på flommen av olje fra Johan Sverdrup

Gassalarm

Europeiske gasspriser har falt med rundt 40 prosent siden toppen i oktober 2018, mens oljeprisen bare har falt rundt 30 prosent i perioden. Det svir for norske petroleumsaktører, siden eksport av rørgass til Europa utgjør store deler av deres inntekter.

- Siden gassprisene er så lave, faller også de solgte volumene, sier aksjeanalytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux.

Handelsunderskudd i Norge for første gang på nesten to år

Equinor holder nemlig tilbake deler av sine gassleveranser når gassetterspørselen er svak. Riktignok ser ikke Equinors oppnådde priser like ille ut som spotprisen.

-Equinors oppnådde gasspris ligger ganske mye høyere enn spotprisen. Det er fordi Equinor inngår mange avtaler om salg av fysisk gass frem i tid. I perioder da gassprisen faller mye, vil da Equinors oppnådde gasspris være høyere enn spotprisen. Den motsatte effekten vil vi få når spotprisen stiger igjen, sier Holte.

Selv tror han ikke gassmarkedet vil bedre seg med det første. Det er nemlig store mengder flytende, nedkjølt naturgass levert med båt (LNG) tilgjengelig i verdensmarkedet. LNG-etterspørselen i Asia har vært svak i det siste, knyttet til handelskonflikt og tregere vekst.

- Det er lite som tyder på at det europeiske gassmarkedet vil bedre seg så lenge handelskonflikten mellom USA og Kina er der, sier Holte.

Han anbefaler likevel kjøp av Equinor-aksjen, etter at kursen har falt med 26 prosent siden oktober 2018.

Havvindprosjektet vil koste fem milliarder

Ser mot Sverdrup

Aksjeanalytiker Anne Gjøen i Handelsbanken velger i likhet med Holte å se fremover, i stedet for å henge seg opp i tredje kvartal.

- Det blir ganskel annerledes når Sverdrup er godt i gang, sier hun om det nye Equinor-styrte gigantfeltet i Nordsjøen.

Equinor eier 42,6 prosent av Johan Sverdrup, som startet produksjonen tidligere i oktober, og er ventet å nå 440.000 fat dagen neste år, og senere 660.000 fat når fase to settes i drift om et par år.

- Equinor har vært dårligere enn sammenlignbare selskaper på produksjonsvekst. Det vil snu nå på grunn av Sverdrup, sier Gjøen.

Hun anbefaler derfor sine kunder å kjøpe aksjen, og mener den er verdt 220 kroner.

- Equinor har en høy kontantstrøm, og etter mitt skjønn en veldig bra kostnadsdisiplin, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.