Prisen på nordsjøoljen Brent er svakt ned fredag morgen og handles for 51,50 dollar fatet, etter å ha steget med nesten 3,50 dollar per fat, eller rundt syv prosent, på fire strake handelsdager. 

Løfter fra Saudi-Arabia om å kutte i eksporten, samt uttalelser fra kongedømmets energiminister Khalid al-Falih om at landet skal gjøre dype kutt i oljeproduksjonen i august sendte oljeprisen oppover mandag. Både Kuwait og De forente arabiske emirater har nå også sluttet seg til eksportkutt ut året. 

Lagertall fra USA både tirsdag og onsdag som viste kraftige lagertrekk dro opp prisene de påfølgende dagene.

Den amerikanske storbanken Goldman Sachs sa torsdag i et kundenotat at «de nylige lagertrekkene har vært gunstige, og tyder på at vi begynner å rebalansere».

Flere er blitt tvunget til å kutte i investeringene

Oppgangen i oljeprisene kommer etter en lenge periode med priser på både Brent og den amerikanske lettoljen WTI under 50 dollar fatet. 

Brent var nede å kjenne på 44 dollar fatet i juni. Det er det laveste siden før oljekartellet Opec besluttet å kutte i eksporten for å trekke opp prisene. 

En oljepris på under 50 dollar fatet har tvunget flere store oljeselskaper til å kutte i investeringene, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News, som peker på ConocoPhillips, Hess Corporation og den norske oljegiganten Statoil.

Statoil ser selv positivt på fremtiden i oljeindustrien og oljeprisen. 

– Tre år med bortfall med investeringen i industrien bygger opp under at oljeprisen kan bevege seg i større intervaller enn tidligere, sa Statoils finansdirektør Hans Jakob Hegge under presentasjonen av selskapets kvartalsrapport torsdag. Han tror lagrene vil fortsette å falle, og at det i sin tur vil løfte oljeprisen.

Kan gjøre mer med mindre

Ifølge Bloomberg betyr ikke investeringskuttene nødvendigvis mindre olje og gass i markedet ettersom selskapene selv sier de kan «gjøre mer med mindre» og forvente å produsere like mye olje og gass i 2017.

Statoil endret i kvartalsrapporten guidingen på sitt produksjonsanslag fra 4–5 til fem prosent i år.

Ifølge USAs offisielle energiinformasjonskontor (EIA) har flere amerikanske oljeselskap begynt å eksperimentere med nye teknikker for å utnytte det fulle potensialet per brønn for å maksimere produksjonen, slik at de nå forventer at den tidlige produksjonen per rigg, såkalt «initial production», vil øke utover i 2017.

«Initial production» på en rigg kan si noe om hvor mye olje man forventer å pumpe opp fremover. (Vilkår)

En uke til Norseman: Her er favorittene
Norseman er kjent som ett av verdens hardeste triatlon. Deltakerne skal gjennom 3,8 km svømming i Eidfjord, 18 mil på sykkel over Hardangervidda og et maraton, 42 km, til mål på Gaustatoppen.
01:60
Publisert: