Kjell Inge Røkkes nye energieventyr i Ghana ble etablert for mindre enn et år siden. Siden da har det funnet olje offshore Ghana.

Nå sikter Røkke seg inn mot en børsnotering eller annen transaksjon for Aker Energy, ifølge presentasjonsmaterialet til Aker torsdag.

Samtidig flytter Aker nå Aker Energy over i industriporteføljen der alle de viktigste selskapene i Aker-systemet ligger.

– 2019 blir et spennende og avgjørende år for Aker Energy. Potensialet er betydelig, men kompleksiteten er fortsatt høy og risikoer må bli behandlet forsiktig, sier Aker-sjef og Røkkes høyre hånd Øyvind Eriksen i sitt aksjonærbrev.

Fant olje på første forsøk

I januar fant Aker Energy olje på første forsøk i Ghana.

Etter å ha boret på 2600 meter dyp fikk selskapet bekreftet sine estimater om at området inneholder mellom 450–550 millioner fat oljeekvivalenter. En plan for utbygging av feltet (PUD) vil bli sendt inn til myndighetene innen utgangen av mars. Det skal bores ytterligere to brønner på området.

– Avgrensningsbrønner er alltid forbundet med usikkerhet, men Aker Energy estimerer at potensialet nesten utgjør ressursene som allerede er funnet. Etter plan for utbygging er blitt godkjent er planen å invitere andre investorer til å delta i en børsnotering eller annen transaksjon, sier Øyvind Eriksen.

Skal bli global oljekjempe

En mulig børsnotering er helt i tråd med Røkkes store ambisjoner om å forvandle Aker til en global oljekjempe.

– Aker har som ambisjon å vokse internasjonalt innen olje- og gassproduksjon. Vi har allerede etablert Aker Energy med aktivitet i Ghana. Akers ambisjon er at vi skal produsere minst like mye internasjonalt som Aker BP gjør på norsk sokkel. Den veksten vil skje organisk, og gjennom oppkjøp og fusjoner, sier Røkke i en uttalelse til DN i forbindelse med prisutdelingen, sa Kjell Inge Røkke i en uttalelse til DN i forbindelse med utdelingen av hedersprisen Gullkronen fra Rystad Energy.

Røkke lover at Akers globale oljeproduksjon vil passere en million fat per dag i 2025. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: