– Vår involvering med Rosneft kan ikke lenger fortsette, sier Helge Lund, styreleder i BP.

Etter at Russlands angrep på Ukraina har fortsatt denne uken, har presset økt på oljegiganten på å bryte alle bånd med Rosneft – et selskap som er 40 prosent eid av den russiske staten og ledet av Igor Setsjin, tidligere visestatsminister og en av president Vladimir Putins aller nærmeste. Nå har BP bestemt seg for å gjøre nettopp dét.

I en melding søndag ettermiddag skriver oljeselskapet at det også dropper tre andre samarbeidsprosjekter med Rosneft i Russland.

– Russlands angrep på Ukraina er en aggressiv handling som har tragiske konsekvenser på tvers av regionen, sier Lund.

– Et fundamentalt skifte

BP-styrelederen viser i meldingen til at oljeselskapet har drevet i Russland i 30 år, men at angrepet på Ukraina utgjør en grunnleggende endring.

– Denne militære intervensjonen representerer et fundamentalt skifte. Det har ført til at BP-styret, etter en grundig prosess, har konkludert med at vår involvering med Rosneft, et statseiet selskap, rett og slett ikke kan fortsette, sier Lund.

Helge Lund var toppsjef for norske Statoil og inngikk selv avtaler om samarbeid mellom det norske selskapet og Rosneft.

Ifølge ham kan BP ikke lenger gå med på å ha representanter i Rosneft-styret.

– Rosneft-eierskapet er ikke lenger i tråd med BPs virksomhet og strategi, og det er nå styrets beslutning å gå ut av BPs eierskap i Rosneft. BP-styret mener disse beslutningene er i de beste langsiktige interessene til alle våre aksjonærer.

Fredag ble BP-sjef Bernard Looney kalt inn til et krisemøte hos næringsminister Kwasi Kwarteng, skriver Financial Times. Avisen viser til en kilde som sier at statsråden er «ukomfortabel» med BPs store eksponering, og at han ba Looney redegjøre for samarbeidet og fremtidige planer.

Kwarteng skriver på Twitter kort tid etter BPs pressemelding søndag at han er glad for at selskapet bryter med Rosneft.

– Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina må være en oppvekker for britiske virksomheter med kommersielle interesser i Putins Russland, skriver han.

Looney går ut av Rosneft-styret med umiddelbar virkning, og det samme gjør BPs andre medlem, Looney's forgjenger Bob Dudley.

Tap på mange milliarder

BP varsler samtidig at det ikke lenger vil rapportere reserver, produksjon eller overskudd for Rosneft-eierandelen, som er på 19,75 prosent.

BP vil nå omklassifisere Rosneft-eierandelen, og verdsette den til den virkelige verdien.

Det betyr at selskapet vil måtte ta gigantiske nedskrivninger i første kvartal.

Verdien av eierandelen var i regnskapene ført opp til rundt 14 milliarder dollar, eller 123 milliarder kroner, ved årsskiftet.

BP-toppsjef Bernard Looney var allerede kalt inn på teppet i London. Nå bryter selskapet alle bånd med russiske Rosneft.
BP-toppsjef Bernard Looney var allerede kalt inn på teppet i London. Nå bryter selskapet alle bånd med russiske Rosneft. (Foto: Matt Dunham/AP/NTB)

På toppen av dette kommer en justering av valutatap som er samlet opp siden 2013 som tidligere har vært ført på egenkapitalen. Denne posten utgjorde rundt 11 milliarder dollar ved nyttår, eller 97 milliarder kroner.

Tross den dramatiske exiten og milliardnedskrivninger, melder BP at det opprettholder sin forventning om en vekst i bruttoresultat på 7–9 prosent i året frem til 2025 med balansepriser på olje på rundt 40 dollar fatet.

– Fullstendig sjokkerende

Politikere fra både Arbeiderpartiet og Liberaldemokratene i Storbritannia har krevd at BP skal selge seg ut av Rosneft.

– Det er fullstendig sjokkerende at BP – et stort britisk selskap – skaffer drivstoff til invasjonen av Ukraina og tjener penger på Putins rabiate aggresjon. Jeg forventer at BP gjør det rette, og selger seg ut raskt, sa Labour-parlamentariker Margaret Hodge, ifølge FT, som skrev om kravene mot selskapet sent fredag kveld.

Rosneft er også største i Russland innen raffinering av olje, og leverer diverse petroleumsprodukter til statlige virksomheter, herunder flyvåpenet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.