Oljeprisen fikk en knekk i begynnelsen av desember da verden ble kjent med omikronvarianten av koronaviruset, som skapte usikkerhet rundt den økonomiske aktiviteten. Men det var kortvarig. Siden bunnen 1. desember har prisen på nordsjøoljen Brent steget nesten 30 prosent, og de siste dagene nådd nesten 90 dollar per fat, det høyeste nivået på syv år.
Det gjør at Det internasjonale energibyrået IEA jekker opp igjen sine prognoser for etterspørselen. Det kommer frem i byråets månedlige oljemarkedsrapport, som publiseres onsdag.
Etter å ha redusert anslaget med 100.000 fat per dag både for 2021 og 2022 for en måned siden, øker nå IEA begge med 200.000 fat per dag. Byrået venter at etterspørselen vil stige med 3,3 millioner fat per dag i 2022, etter å ha steget 5,5 millioner fat per dag i fjor. Med det vil verden være tilbake på nivåene før pandemien, med totalt 99,7 millioner fat per dag i etterspørsel i gjennomsnitt i år.
«To år etter at den rystet markedene, forårsaker covid-19 igjen rekordstor smitte. Men denne gangen gir bølgen en mer dempet effekt på oljeforbruket. Faktisk holder mobilitetsindikatorene seg robust, og oljeetterspørselen har vært sterkere enn forventet de siste månedene,» skriver IEA i sin ferske rapport.
– Kan få enda et volatilt år
Nå advarer også byrået om at den sterke etterspørselen kan føre til et stramt marked utover i 2022 – til tross for at oljeproduksjonen ventes å stige kraftig i løpet av året, både som følge av at landene i den Saudi-ledede alliansen Opec+ fortsetter å øke sin produksjon, og at land som USA kan sette nye rekorder.
«Dersom etterspørselen fortsetter å stige kraftig og tilbudet skuffer, betyr lave lagernivåer og synkende ledig kapasitet at oljemarkedene kan få enda et volatilt år i 2022,» skriver IEA.
Og dette kommer altså til tross for at Saudi-Arabia og Russland i Opec+, samt USA, Canada og Brasil kan øke produksjonen til det høyeste nivået noensinne. Opec+ har foreløpig holdt seg til planene om gradvis opptrapping etter at gruppen ble enig om historiske kutt i 2020 for å støtte oljeprisen etter at pandemien rammet.
Det ville bety at tilbudssiden i markedet øker med hele 6,2 millioner fat per dag i år, sammenlignet med 1,5 millioner fat per dag i 2021, sier IEA.
Lavere nivå
Noe av problemet er at oljelagrene er på et mye lavere nivå nå enn før pandemien. I OECD-landene har ikke lagrene vært lavere på syv år, skriver IEA.
På samme tid vil høyere produksjon fra Opec+ også bety at de landenes ledige produksjonskapasitet, altså produksjon som kan settes i gang ved behov i markedet, vil være lavere. Innen andre halvdel av året kan den ha sunket fra fem millioner fat per dag til under tre millioner, som i hovedsak vil befinne seg i hendene på Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.