I sin månedlige statusrapport for det globale oljemarkedet øker Det internasjonale energibyrået IEA sine anslag for den globale oljeetterspørselen. Noe av bakgrunnen er de elleville gassprisene, som igjen har steget til historisk høye nivåer. Det fører til at brukere som kan det, erstatter et brensel med et annet:

«Økende oljeforbruk for kraftproduksjon og gas-til-olje-bytter øker etterspørselen», skriver byrået i rapporten som publiseres torsdag.

«Naturgass- og kraftpriser har økt til nye rekorder, hvilket gir incentiver til å bytte fra olje til gass i noen land. Med heftige hetebølger i flere regioner, bekrefter de siste dataene høyere oljeforbrenning i kraftproduksjon, spesielt i Europa og Midtøsten, men også rundt om i Asia. Bytte av brensel skjer også i europeisk industri, inkludert i raffinering», utdyper IEA.

Det fører til at oljeetterspørselen vil stige mer enn antatt i år, med 2,1 millioner fat per dag til 99,7 millioner fat totalt. Det er 380.000 fat mer enn det tidligere anslaget. IEA spår samme økning neste år, til 101,8 millioner fat per dag, også det høyere enn antatt i forrige rapport.

Likevel understreker byrået, som tidligere har advart om et svært stramt oljemarked, at situasjonen er mindre akutt nå.

Justerer russiske anslag opp

Etterspørselsveksten var mye høyere i begynnelsen av 2022, og roer seg faktisk til så lite som 100.000 fat per dag i fjerde kvartal, tror IEA. Dessuten er tilbudssiden på det høyeste siden pandemien, med 100,5 millioner fat per dag i juli, og sammen med lavere utsikter for økonomisk vekst har dette allerede bidratt til å senke oljeprisene med nærmere 30 dollar per fat siden toppen, til under 100 dollar nå.

Her kommer det også ytterligere én million fat per dag innen slutten av året. IEA har blant annet jekket opp anslaget sitt for russisk oljeproduksjon, som har falt siden angrepet på Ukraina og sanksjonene som er kommet mot landet i etterkant.

«Selv om Russlands eksport av råolje og oljeprodukter til Europa, USA, Japan og Korea har falt med nesten 2,2 millioner fat per dag siden begynnelsen på krigen, har omdirigeringen av volumene til India, Kina, Tyrkia og andre land, sammen med sesongmessig høyere etterspørsel innenlands i Russland, begrenset tapene i oppstrømsproduksjonen», heter det i rapporten.

Den totale eksportnedgangen for Russland siden begynnelsen på krigen var på 580.000 fat per dag i juli, men dette tallet vil trolig stige når Europas nye restriksjoner trer fullt i kraft i februar neste år.

Utelukker ikke nye prishopp

IEA venter uansett at man rundt om i verden vil være i stand til å bygge opp lagrene, som til tider har vært svært lave dette året, og som i OECD-landene fortsatt ligger godt under femårsgjennomsnittet.

«Slik lageroppbygging kan bidra til å dempe markedsuroen», skriver IEA, som likevel advarer like etter:

«Med stadig risiko for avbrudd i tilbudet, kan ikke et nytt prisrally utelukkes».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.